Mijlpaal: grote samenwerking in BoTu een feit

 • Een belangrijke mijlpaal: Rotterdamse bewoners en veel andere organisaties hebben hun handtekeningen gezet onder een brede samenwerkingsovereenkomst! Van bewoners, initiatieven en ondernemers, de gemeente, de woningcorporatie en energiebedrijf; de schouders gaan eronder in Bospolder-Tussendijken (BoTu)!

  Wijkontwikkeling in brede zin
  Het eerste zaadje werd al maanden geleden geplant. Bewoners willen een gelijkwaardige samenwerking aangaan waarbij de energietransitie bijdraagt aan de ontwikkeling van de wijk in de brede zin. Een groep betrokken bewoners en partijen uit de wijk stak daarom regelmatig de koppen bij elkaar om antwoorden te vinden op vragen zoals:
  • Welke waarden delen we, wat vinden we belangrijk?
  • Hoe werken we slim samen?
  • En met welke projecten kunnen we nu al aan de slag?

  Van woningcorporatie tot energiebedrijf
  De antwoorden op bovenstaande vragen vormen de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst die vrijdag 19 februari 2021 werd ondertekend door iedereen die betrokken is bij Bospolder Tussendijken: de bewoners, initiatieven en ondernemers, de gemeente, de woningcorporatie en het energiebedrijf. Zij gaan het samen aan de slag. Ben je ook benieuwd naar het resultaat?

  >> Lees de samenwerkingsovereenkomst hier.

  Gelijkwaardigheid en openheid hoe maakt je daar afspraken over?
  In onderstaande compilatiefilmpje wordt een samenvatting gegeven van het proces van afgelopen maanden om te komen tot de INHOUD van de samenwerkingsovereenkomst.

  Bouwen aan vertrouwen
  In BoTu gaan ze het dus samen uitproberen en leren. Ze dragen samen de verantwoordelijkheid. Daarvoor moet vertrouwen groeien. En dat kost tijd en is soms ingewikkeld. Om de komende jaren de afspraken op te volgen en te bouwen aan dat vertrouwen is afgesproken dat de betrokkenen tenminste 3 keer per jaar samenkomen. Geen overleggen maar leuke en inspirerende momenten om elkaar te versterken en scherp te houden.

  Leren over lokale samenwerking
  LSA bewoners is in verschillende wijken aan het leren over lokale samenwerking in de energietransitie. We doen dit met het programma SchakelWijken. Over het proces in BoTu verschijnt binnenkort een blog met al onze geleerde lessen. Interessant voor iedereen die ook in het lokale samenwerkingsproces zitten. Wil je die ook graag lezen? Meld je dan aan voor de energie-community en je ontvangt al onze energie-updates (meestal eens per maand).

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >