Bijeenkomst: Inclusieve energietransitie, wat zijn de kansen voor jouw bewonersinitiatief?

 • Op 30 september brengen wij in de duurzaamheidswinkel in Woerden ervaring en kennis bij elkaar om te kijken naar de kansen in de energietransitie voor jouw buurt en bewonersorganisatie. Doel van de bijeenkomst is elkaar inspireren, het gesprek aangaan en zoveel mogelijk kennis uitwisselen.

  Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Als bewonersinitiatief kan je daarin een belangrijke rol spelen. Zo verbinden ze in Dordrecht hun lokale netwerken om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarmee ook mensen zonder dak of investeringsvermogen eigen energie kunnen opwekken. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar en halen we samen zoveel mogelijk adviezen op over wat je kan doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in jouw buurt. En wat de kansen zijn voor de lange termijn.

  Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
  Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
  Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis.


  >> Aanmelden bijeenkomst <<

   

  Programma 

  13:15 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
  13:45 Wandeling naar locatie met zaaltje, 3 minuten
  14:00 Marcel Bouwhuis
   trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Wat zijn zijn tips om kansen te kunnen pakken als bewonersinitiatief?

  14:30 Inclusieve energietransitie: drie aanpakken uit de praktijk 

  • Zoveel mensen die het juist nodig hebben worden nog niet bereikt met de mogelijkheden om energie te besparen in hun huis. Hoe handig is het dan als je als bewonersinitiatief een koffiehuis hebt waar diverse lokale netwerken en initiatieven samenkomen? Tom Harbers, coördinator van EnergieHulp, zag kansen om lokale netwerken in Dordrecht aan elkaar te verbinden. Daarom komen ze met EnergieHulp nu bij heel veel mensen thuis. Ze geven advies en zorgen voor de uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Hoe kan je als bewonersinitiatief nog meer bouwen op je lokale netwerk?
  • Nu de energieprijzen hoog zijn in het interessant om je eigen energie op te wekken. Maar hoe doe je dat zonder eigen dak of investeringsvermogen? Yvette Prinsen weet het. Ze is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Ze bouwen aan een stad waar iedereen kan deelnemen aan een energiecooperatie. Hun aanpak voor een inclusieve zonnedak is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfond. Hoe maak je je energiecoöperatie inclusiever?
  • Hoe zorg je dat iedereen energie kan besparen en dat anderen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Stefan Hikspoors is directeur van Fixbrigade NL en startten de FIXbrigade op in Amsterdam. De fixers komen bij bewoners thuis en voeren gratis kleine energiebesparende maatregelen uit. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Hoe zet je een Fixbrigade op én welke samenwerking is daarbij belangrijk?

  15:30 Wat kan je nu al doen? Een panelgesprek met de sprekers en de zaal. Wat zijn de adviezen, wat kan je nu al doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in de buurt? En wat zijn de kansen voor de langere termijn? Samen brengen we de kansen in kaart.
  16:30 Afsluiting met een drankje 

  We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.

  Credits foto: Hannelore Smilde namens Frank Hanswijk

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >