Hoe zorg je voor goede lokale samenwerking rond energietransitie?

 • Veel wijken en dus ook veel bewonersgroepen hebben er al mee te maken: de switch naar een aardgasvrije wijk. Een grote verandering die nogal wat vragen oproept. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor je buurt, je woning en je portemonnee. Actieve buurtbewoners zijn vaak op de hoogte van de vragen die in de buurt leven. Daardoor ontstaan ook (nieuwe) netwerken van bewonersgroepen die zich inzetten rondom energietransitie.

  Daarbij kun je denken aan grote collectieve vraagstukken. Waar gaan de opbrengsten van de windmolens in het dorp naar toe? Wie bepaalt wat de nieuwe warmtebron in de wijk wordt? Hoe kunnen we gebruik maken van extra korting als we collectief woningen isoleren? Hoe draagt de energietransitie bij aan het versterken van sociale cohesie of werkgelegenheid?

  Hoe werk je samen als gelijken?

  Dit zijn grote vraagstukken waarbij bewonersgroepen, gemeente, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties en meer plots meer van elkaar afhankelijk worden. Maar deze partijen hebben lang niet altijd ervaring met samenwerken in zo’n groot verband. Soms lopen projecten vast doordat er geen vertrouwen is. Of ervaren sommige partijen dat het samenwerken niet gelijkwaardig verloopt. Bijvoorbeeld omdat niet iedereen rond de tafel zit, afspraken al vastliggen of de snelheid van handelen niet op elkaar aansluit.

  LSA ondersteunt het proces tot samenwerkingsovereenkomst

  Eén ding wordt duidelijk na twee jaar klimaatakkoord: om lokaal tot uitvoering te komen van energietransitie, moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de samenwerking van partijen. LSA heeft daar de afgelopen jaren al bij ondersteund. We zien dat het vertrouwen onder lokale partners groeit als er samen wordt nagedacht over het gemeenschappelijk doel. En natuurlijk over de ingrediënten voor een goede samenwerking, de rolverdeling en randvoorwaarden om die rollen ook goed te kunnen pakken.

  In de begeleiding van zulke samenwerkingen, maakt LSA met de betrokken partijen uiteindelijk een ontwerp voor het proces van samenwerking. Zoals we bijvoorbeeld in Bospolder-Tussendijken en de Nude hebben gedaan. Wij noemen dat een samenwerkingsovereenkomst, of wat korter: een SOK.

  Wat kan je van LSA verwachten?

  Willen jullie ook volgende stappen en gebruik maken van onze ervaring en ondersteuning? Dat kan en het kost geen geld. Maar we trekken je graag op de inhoud over de streep! Per context zullen we moeten kijken wat er nodig is en wat logische stappen zijn. Je zou bijvoorbeeld van ons kunnen verwachten als wij je bewonersinitiatief een tijd ondersteunen:

  • We organiseren met je bewonersgroep bijeenkomsten waar we werken aan gedeelde waarden. . Die zijn bedoeld om partijen die betrokken zijn bij de energietransitie om tafel te krijgen. De gedeelde waarden vormen de basis voor een lokale samenwerking.
  • We schrijven mee aan de uiteindelijke samenwerkingsovereenkomst. Hierbij is het belangrijk dat iedereen weet hoe de rollen verdeeld zijn en dat deze concreet gemaakt worden in enkele concrete projecten (groot of klein). Zo kunnen de partijen na het ondertekenen van de samenwerking meteen aan de slag. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n samenwerkingsovereenkomst.
  • We stellen lastige vragen. Hoe leg je uit wat je bedoelt met gelijkwaardigheid of transparantie? Hoe gaat dat er in de praktijk opschrijven en zorgen we dat het echt onderdeel wordt van de samenwerking?
  • Het delen van kennis uit de praktijk, bijvoorbeeld door inspiratie op te halen uit de ervaring met samenwerkingen uit andere plekken in het land.

  Willen jullie dit ook?
  Stuur een mailtje naar Annerike via annerike@lsabewoners.nl, dan neemt ze contact met je op!

   

   

  Samenwerking met de Participatiecoalitie verlengd!

  LSA is niet de enige organisatie die deze steun biedt. Ook andere organisaties – die net als wij in de participatiecoalitie zitten – zetten zich in om bewoners te betrekken bij energietransitie. Met hun wisselen we ook veel kennis uit! Alle organisaties binnen de coalitie, willen namelijk dat het klimaatakkoord met bewoners wordt uitgevoerd. We ondersteunen bewonersgroepen nu al twee jaar vanuit deze coalitie en we gaan er mee door. Zeker nu de betrokken ministeries de samenwerking met de coalitie hebben verlengd.

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >