Geef je energie-initiatief een boost

 • In drie bijeenkomsten versterk je de rol die je wilt en kunt spelen in de energietransitie. Tijdens de sessies krijg je begeleiding in het vinden van lokale kansen en strategische aanpakken binnen jouw gemeente. Vanuit tools en praktijkvoorbeelden werken we met ervaringsdeskundigen en workshopleiders aan de routes die je kunt bewandelen.

  Energietransitie is samenwerken
  Om van grootste duurzame ambities concrete acties te maken voor de wijk is samenwerking met de gemeente belangrijk. Hoe kun je er voor zorgen dat je als bewoners ook wat te zeggen hebt. Hoe kom je tot afspraken en aanpakken? Tijdens het nieuwe boost-traject van LSA in samenwerking met Bernice Kamphuis begeleiden wij initiatieven in het vinden van hun rol in die samenwerking.

  Bij wie past dit programma?
  Bij bewonersinitiatieven die een rol willen spelen in de energietransitie op buurtniveau. De term ‘bewonersinitiatief’ mag je breed opvatten; het mag ook gaan om lokale samenwerkingsverbanden van bewoners en andere organisaties, initiatiefgroepen, energiecoöperaties of buurthuizen.

  Na afloop:
  – Weet je welke rol je kunt of wilt spelen als bewonersinitiatief
  – Heb je focus in je strategie binnen het krachtenveld van jullie buurt
  – Heb je handvatten om een samenwerking met de gemeente aan te gaan
  – Ken je de ingrediënten om afspraken met de gemeente te formaliseren

  Het boost-traject
  Het trainingstraject is helemaal gratis. We vragen veel inzet van de deelnemers. Om ervoor te zorgen dat het trainingstraject jullie echt een stap verder helpt, werk je naast de workshops ook thuis aan opdrachten. Je kunt altijd contact opnemen met de organisatie. En niet onbelangrijk: je trekt al die tijd op met energie-initiatieven uit het hele land.

  Boosttraject van dit voorjaar is voorbij!
  Let op! Aanmelddatum is voorbij. Mocht je interesse hebben in deze training later dit jaar. Laat het ons via mail weten.

  Annerike Hekman 06 39 01 07 98 of annerike@lsabewoners.nl
  Bernice Kamphuis 06 24 28 32 43 of bernice.kamphuis@gmail.com

  Download hier de flyer van het Boost traject

   

  Het programma in het kort

  Waar zit de energie in de wijk? | Bijeenkomst 1 – 7 januari 15:00 – 20:00
  Na een kennismaking duiken we meteen de wijken in. We nodigen leden van een bewonersinitiatief uit, die zullen toelichten hoe ze de kansen van de energietransitie in hun wijk in kaart hebben gebracht. Vervolgens gaan de initiatieven zelf de energie-kansen in hun wijk in kaart brengen.

  Welke rol ga je spelen? | Bijeenkomst 2 – 21 januari 15:00 – 20:00
  Tijdens deze bijeenkomst gaan we aan de slag met de kansen die tijdens de eerste bijeenkomst in kaart zijn gebracht. Hoe sluiten ze aan bij het krachtenveld in de wijk? Wat zijn de capaciteiten en mogelijkheden van jouw initiatief? Na een praktijkvoorbeeld verdiep je je in de rol die jouw initiatief in jullie lokale context kan vervullen.

  Hoe ga je de samenwerking aan? | Bijeenkomst 3 – 4 februari 15:00 – 20:00
  In de afsluitende bijeenkomst gaan we op basis van alles wat is verzameld in de bijeenkomsten een strategie ontwikkelen. We reflecteren op het huidige contact met de gemeente. Vervolgens gaan we actiepunten en vervolgstappen opstellen. Welke ingrediënten zijn nodig voor het formaliseren van een samenwerking?

  Locatie: wordt tzt bekend gemaakt (meest ideale locatie afhankelijk van de deelnemers).
  We hopen dat de bijeenkomsten fysiek kunnen plaatsvinden. Daarbij zorgen we voor een volledig corona-bestendige inrichting van de locatie. Als blijkt dat fysiek afspreken niet mogelijk is, hebben we een digitale variant achter de hand.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >