Energietransitie is lokaal samenwerken

 • Een paar jongens van de Leidse voetbalclub Roodenburg zijn er de hele middag mee bezig geweest: tasjes vullen. De tasjes worden in tijden van corona in de buurt uitgedeeld en zijn gevuld met mooie postkaarten met foto's van de buurt om te versturen, een lekker zeepje en tips hoe je zelf om hulp kunt vragen of juist aan buren kunt geven. Hoe werken Leidse organisaties samen om deze actie mogelijk te maken?

  “Laten we er voor elkaar zijn. Dan staat niemand er alleen voor,” zo luidt het motto van de bewonersgroep Energie voor Energie (onderdeel van het Theehuis in Leiden-Noord). Met dat motto in gedachte zochten ze naar mooie spullen voor in de cadeautasjes. De actie werd in het leven geroepen omdat veel van de bestaande plannen rondom energietransitie werden afgelast. Actieve bewoners uit Leiden-Noord hadden van alles op de agenda staan, zoals de energie-huiskamergesprekken en een de duurzame buurtcamping. Nu bedenken ze nieuwe vormen om de bestaande plannen voort te zetten en ondertussen de energie in de buurt vast te houden. Het maken van de cadeautasjes voor de buurt blijkt een hele goede manier om in de tussentijd de krachten te bundelen en iets voor elkaar te betekenen. 

  10 x geld voor een goed plan

  Het cadeautasje zit dus vol met kleine cadeautjes voor buurtbewoners. Een van de geschenken springt er toch wel heel erg uit: de ideeënbon. Iedereen met een goed idee kan de bon invullen. Een idee kan bijvoorbeeld een (klein) plan zijn voor de eigen straat of portiek. Misschien wordt die wel opgefleurd door een vogelhuisje of mooie bloembak. Of is het tijd voor een verrassing of bloemetje voor iemand die alleen staat. Tien ideeën worden beloond met een bedrag van 50 euro. Dat geld is beschikbaar dankzij een aantal Leidse organisaties die de handen ineen sloegen: Zorg&Zekerheid, De Sleutels en het Druckerfonds dragen allemaal een steentje bij. Zo kunnen tien buren hun plan voor de buurt ook echt in de praktijk brengen.

  Lokale samenwerking versterken

  De bewoners van Energie voor Energie zijn al een tijdje bezig om een lokaal netwerk op te zetten. Rondom de energietransitie zoeken ze altijd naar nieuwe manieren om mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Nu dat even op een lager pitje kwam te staan door corona, keken ze naar andere manieren om te verbinden. De actie met cadeautasjes sluit daar perfect op aan. Het is een actie om de krachten in de buurt te verenigen en samen na te denken over het verduurzamen van contacten in de buurt.

  Dat er financiële steun kwam voor de bonnen was al een heel goed begin. Het actiepakketje-project was echter zeker niet geslaagd zonder de praktische inzet van Wijktalent en voetbalclub Roodenburg voetbalclub. De voetballers staken de handen uit de mouwen om de tasjes te vullen en ze gingen van deur tot deur om de tasjes bij mensen thuis te bezorgen. Zie hier hoe een heel nieuw samenwerkingsverband tot stand is gekomen; een samenwerking die nog niet bestond voor de coronacrisis. Dat zien de actieve bewoners van Energie voor Energie dan ook als een en positieve bijkomstigheid in deze lastige periode; ze kunnen de tijd gebruiken om lokale samenwerkingen te versterken. 

  Community bewoners & energietransitie

  Wil je ook updates ontvangen of jouw kennis met ons delen? Geef je mailadres door, dan houden we je op de hoogte en word je onderdeel van onze community.
  Geen zorgen: we mailen waarschijnlijk niet vaker dan eens in de maand.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >