Energietransitie: zo doen bewoners het in Dieren-West

 • Veel bewoners hebben of gaan een actieve rol in de energietransitie nemen. Sommige bewonersgroepen zijn al aan de slag, anderen willen wel, maar zien nog niet helemaal hoe ze dat ’t beste kunnen doen. Daarom hebben we Erik Spaink uit Dieren-West gevraagd de ervaringen van dit Gelderse bewonersinitiatief op papier te zetten.

  Erik Spaink is een actieve bewoner uit Dieren-West. Samen met andere bewoners ging hij aan de slag met de energietransitie. In dit essay deelt hij zijn ervaringen, laat hij zien tegen welke vragen ze aanlopen en wat in Dieren goed werkt. Daar haalt hij een stapsgewijze aanpak uit. Beginnende bewonersinitiatieven in de energietransitie kunnen daar veel inzichten uithalen!

  Daar hebben ze inmiddels een plek veroverd. Veel bewoners komen bij bijeenkomsten en ze weten op zaterdag de weg te vinden naar het ‘trefcentrum’, de energiewinkel. Er zijn ook in andere wijken ‘zustergroepen’ ontstaan waarmee wordt samengewerkt en er is een goede samenwerking op gang gekomen met de gemeente en andere partijen. Het accent ligt voorlopig op energiebesparing: het isoleren van de woning en kleine maatregelen. Een grote uitdaging is nu om ook in contact te komen met mensen die nog niet uit zichzelf aan de slag gaan.

  Wat kun je zelf doen?

  Stel dat je een wijkinitiatief rondom energietransitie gaat starten, waar loop je dan tegen aan? Wat is er nodig voor een succesvol initiatief? Hoe krijg je het op gang? Wat moet er in de loop van de tijd allemaal gebeuren? Wat ga je doen – en wat niet?

  >> Download het essay van Erik Spaink over energietransitie en de aanpak in Dieren-West

  Energietransitie = sociale opgave

  LSA is ervan overtuigd dat de slagingskans van de energietransitie groter is wanneer deze gestuurd wordt door bewonersinitiatieven. Door sociale thema’s uit de wijk centraal te zetten bereik je niet alleen meer bewoners, het biedt ook mogelijkheden om door middel van de duurzaamheidsopgave andere sociale thema’s in de wijk op te pakken.

  Community bewonersgroepen & energietransitie

   

  LSA ondersteunt de komende jaren tien bewonersgroepen in hun rol binnen de warmtetransitie van de wijk. Daar gaan we zeker een hoop van opsteken. De kennis die we opdoen, delen we open en met iedereen. Zo ontstaat er een community met ervaringen en kennis over de positie en kracht van  bewonersgroepen in de energietransitie.

  Wil je ook updates ontvangen of jouw kennis met ons delen? Geef je mailadres door, dan houden we je op de hoogte en word je onderdeel van onze community.
  Geen zorgen: we mailen waarschijnlijk niet vaker dan eens in de maand.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >