Buurtbedrijf NuDeToekomst ziet kansen voor de wijk

 • Het Buurtbedrijf NuDe Toekomst uit Wageningen laat zien hoe je létterlijk bouwt aan de buurt. Zij ontwikkelen met bewoners kansen om te werken, te leren en te inspireren om zo bij te dragen aan een fijnere leefomgeving in de wijk. Ze doen dat bijvoorbeeld met hun klusbedrijf, waar bewoners in samenwerking met de aannemer van groot onderhoud aan de woningen, kleine klusjes doen bij andere bewoners in huis. In de toekomst zetten ze hun tanden in een nog grotere uitdaging: de energietransitie. Die is volgens hen pas echt goed gelukt als de transitie opgaves koppelt en dichterbij bewoners brengt.

  WIE? / Buurtbedrijf NuDe Toekomst is actief in de wijk Nude in Wageningen. Ze bestaan uit een groep buurtbewoners die zich krachtig inzetten om de leefbaarheid en de economie in de wijk De Nude te verbeteren. Op dit moment heeft het buurtbedrijf de volgende initiatieven; een klusbedrijf, groenbedrijf en hub voeding & gezondheid.

  WAT IS HET PLAN? / Er staat een heleboel te gebeuren in de wijk Nude in Wageningen; renovatie door de woningbouwcorporatie, vernieuwing van riolering en groen, afkoppelen van het aardgas. Het Buurtbedrijf wil de opgaves dichterbij de bewoners brengen door verbindingen te leggen met de drijfveren van bewoners. Ze onderzoekt welke onderdelen van het werk ingevuld kan worden met bewoners. Veel bewoners zien er tegen op om elektrisch te gaan koken. Het buurtbedrijf is nu in overleg met gemeente en woningstichting om te kijken of hier kookcursussen in gegeven kunnen worden.

  WAAROM? / De bewoners van het buurtbedrijf zien hoe waardevol het is om betrokken te zijn bij je leefomgeving. Het vermogen om invloed te hebben op je omgeving – door werk, (grote en kleine) acties, ontmoetingen – heeft een positief effect op de individuele kansen van bewoners. Maar zeker ook op de sociale ontwikkeling van de bewoners en de wijk zelf en het draagt bij aan de nodige samenwerking tussen betrokken partijen in de wijk.

  WAT IS EEN GROTE UITDAGING? / Samen met de gemeente, de woningbouwcorporatie, Solidez (welzijnsorganisatie) en Sportservice komt het buurtbedrijf al een tijdje samen. Ze willen vanuit de verschillende partijen bijdragen aan het versterken van de sociale verbindingen in Nude. Kan de energietransitie daarin een rol spelen? Hoe kan je elkaar daarin versterken? En wie kan welke rol vervullen? Komende tijd zal LSA dat proces volgen en begeleiden.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >