• Tips

Energie besparen in het buurthuis doe je zo

Buurthuizen zijn vaak niet geïsoleerd. Het zijn gebouwen die nog lang niet duurzaam genoeg zijn en waar het gas, water en licht er doorheen vliegt. Veel energie betekent veel geld. Energie is daarmee een grote kostenpost – vooral voor veel buurthuizen in verouderde panden – maar ook een post die met relatief weinig inspanning gemakkelijk te beïnvloeden is. Vaak is er op meer dan één onderdeel winst te boeken bij de verduurzaming van een pand. Met een set aan investeringen en ingrepen kun je als buurthuis je energieverbruik beperken en zelfs je eigen energie produceren.

Tip 1: Investeer in isolatie

Zeker voor wat oudere panden is investeren in isolatie de meest logische manier om het energieverbruik terug te draaien. In een goed geïsoleerd pand blijft de warmte binnen en de kou buiten, wat de noodzaak tot het stoken van de verwarming vermindert. Bijkomend voordeel is het inperken van mogelijke geluidsoverlast. Isolatie is er in verschillende vormen. Denk aan: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie (dubbel glas), klimaatplafonds, et cetera. Voor het installeren van isolatie is vaak wel een redelijk ingrijpende verbouwing nodig.

Tip 2: Installeer zonnepanelen

Als bewonersinitiatief in je eigen energie voorzien scheelt flink op de kosten. Daarom is het installeren van zonnepanelen niet alleen milieuvriendelijk, maar vooral een financieel zeer interessante optie.  In de meeste gevallen is geen (omgevings)vergunning nodig voor plaatsing van de panelen; in sommige gevallen past de installatie niet binnen het plaatselijke bestemmingsplan. Ga daarom na bij de gemeente of zo’n vergunning nodig is. Check Zonatlas om te zien of jouw pand bouwkundig geschikt is voor zonnepanelen.

Tip 3: Check je klimaatinstallatie

Ook loont het om te kijken naar je klimaatinstallatie: een luchtbehandelingsapparaat met warmteterugwinning kan bijvoorbeeld flink schelen. Overweeg daarnaast om te investeren in een zonneboiler of warmtepomp.

Tip 4: Vergeet de kleine ingrepen niet

Investeer in LED-verlichting of in groene daken: daken met daarop de nodige begroeiing. En vergeet de nog kleinere ingrepen niet zoals een energiezuinige diepvries of barkoeling met gesloten deuren kunnen ook al een hoop schelen. Vaak zit energiebesparing ‘m ook simpelweg in een andere, meer duurzame manier van werken in het pand.

Tip 5: Verdiep je in subsidies voor duurzaamheid

Verbouwingen zijn kostbaar. Gelukkig is de overheid bereid om te investeren in zonnepanelen op het dak van je buurthuis en isolatiemateriaal in de muren. Op landelijk niveau is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Die ISDE is bedoeld ter tegemoetkoming voor de aanschaf van dingen als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De subsidieregeling is bedoeld voor zowel zakelijke als particuliere aanvragers. Per jaar stelt de overheid tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor de regeling. De provincie is een belangrijke subsidieverstrekker op het gebied van duurzaamheid. Neem contact op met je eigen provincie en/of gemeente om erachter te komen welke subsidiemogelijkheden er zijn.

Tip 6: Investeer samen

Investeren hoef je niet alleen te doen. Behalve subsidies, zijn er ook opties om kosten van een verbouwing te spreiden. Bijvoorbeeld met een Energy Service Company. Met zo’n ESCo realiseer je besparingen door een andere (mede) te laten investeren in jouw verduurzaming. De investering betaal je terug via de gegarandeerde gerealiseerde besparingen. Zijn de investeringen terugverdiend, dan vloeit de winst terug in de kas van het BewonersBedrijf. Daarnaast is het ook de moeite waard om te kijken naar crowdfunding. Vooral voor de installatie van zonnepanelen is het vinden van extern geld een aannemelijke optie. Websites als Zonnepanelen Delen zijn goede manieren om te onderzoeken of de buurt bereid is mee te betalen aan de installatie.

Dan zijn er nog bedrijven, organisaties en fondsen die prijzengeld uitkeren voor duurzaamheidsprojecten. De praktijk leert dat ook daar samenwerking loont. De Tilburgse pionier In De Boomtak schreef zich bijvoorbeeld samen met wijkcentrum De Back in voor een wedstrijd en won 9.000 euro aan zonnepanelen voor beide panden.

Bewonersgroep het Oude Westen zet duurzaamheid centraal in nieuwe ontmoetingsplek

In de Rotterdamse wijk Het Oude Westen hebben bewoners sinds kort een centraal punt in de wijk om samen te werken aan een duurzamere wijk: Werkplaats Duurzaam. De werkplaats Duurzaam is opgericht door de bewonersgroep Aktiegroep Het Oude Westen. Die zag kansen in de wijk om veel meer kennis te delen en duurzame initiatieven te vergroten. Op de begane grond in het gebouw van de Aktiegroep is een speciale plek ingericht die buurtbewoners kunnen gebruiken om samen te komen, ervaringen te delen en nieuwe initiatieven op te zetten. De Aktiegroep organiseert er spreekuren, lezingen en workshops en nodigt experts uit.

Lees meer over de Werkplaats Duurzaam

Meer weten?

Gerelateerd