20 lessen over samenwerken in de energietransitie

 • De Participatiecoalitie begeleidt inmiddels bijna 200 bewonersinitiatieven om ze beter samen te laten werken met hun gemeente. In het onlangs verschenen rapport deelt de Participatiecoalitie de succesfactoren en knelpunten in deze samenwerking.

  Begeleiding van bijna 200 bewonersinitiatieven
  Er ontstaan steeds meer initiatieven van bewoners die zelf een actieve rol willen spelen als hun buurt overstapt op duurzame warmte. Ondertussen hebben gemeenten de regierol in de warmtetransitie en moeten in 2021 hun Transitievisie Warmte vaststellen. Hoe komen die bewegingen samen? In het rapport ‘Bewonersinitiatief in de warmtetransitie: 20 lessen uit de praktijk’ deelt de Participatiecoalitie (een samenwerking tussen HIER, Energie Samen, Buurkracht, de Natuur en Milieufederaties en LSA bewoners) de lessen die tot nu toe geleerd zijn in de ondersteuning in de wijken.

  Achter je bureau kom je niet tot afspraken
  Een van de lessen uit het rapport is dat bewoners en gemeenten er goed aan doen om te oefenen in samenwerken en te werken aan vertrouwen. Mensen komen enkel in echt contact tot afspraken. Wij adviseren dan ook om vooral ergens te beginnen. Door klein te beginnen kan je oefenen in samenwerking. Hierdoor leer je elkaar kennen en zie je waartoe de ander in staat is. Dit kan een geweldige basis zijn voor een hechte en langdurige samenwerking die nodig is voor de warmtetransitie. Lees ter inspiratie hoe wijkplatform Molenvliet dit aanpakt. Zij zijn als oefening met bewoners en gemeente een verwaarloosd plein aan het opknappen.

  >>Download hier het Rapport met 20 lessen<<

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >