Zelfbeheer, een Utrechtse blik op de dilemma’s na de pioniersfase

 • Veel bewonersinitiatieven spelen met dilemma’s en vragen over onderwerpen als financiële duurzaamheid, vrijwilligersbeleid en het vinden van nieuwe samenwerkingspartners. Zo ook een aantal bewonersinitiatieven uit Utrecht die hun krachten hebben gebundeld in de vereniging Dwarsverband. De vereniging voor initiatieven in zelfbeheer in Utrecht, met inmiddels ruim 20 leden. Binnen dat verband wisselen actieve bewoners informatie met elkaar uit en doen ze nieuwe kennis op. Dwarsverband behartigt ook de belangen van de initiatieven bij de gemeente. De bewonersinitiatieven die lid zijn van Dwarsverband laten hun licht schijnen op een aantal dilemma’s waar ze mee te maken krijgen.

  Hoe kunnen we met een open blik naar de omgeving, wijk en nieuwe samenwerkingspartners kijken? Hoe zorgen we voor nieuwe vrijwilligers?

  Deze twee vragen spelen bij veel buurthuizen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je eerst goed naar je eigen initiatief kijkt. Om vervolgens te kijken naar de vragen vanuit je buurt zodat die aansluiten bij jouw initiatief. Vragen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: wat is je bestaansrecht als buurthuis/zelfbeheer initiatief? Hoeveel wil en kan je bereiken? Een andere vraag die hier aan gekoppeld is de volgende: hoe bind je nieuwe samenwerkingspartners uit de wijk aan je?

  Kyra Kysel van STUT heeft een mooi uitgangspunt: ‘We halen drempels weg en bouwen ladders’. Deze visie sluit goed aan bij de activiteiten van buurthuis de Dame. Zo hielden zij een keer een een straatdialoog. Hier gaan stagiairs actief de straat op en in gesprek met buurtbewoners. Daardoor blijft het buurthuis in contact met buurtbewoners en houden ze binding met de wijk. Een ander voorbeeld is het initiatief Buurtconciërge in de wijk Utrecht Oost. De buurtconciërge heeft contact met verschillende partijen uit de wijk en legt verbindingen met en tussen relevante partijen.

  Hoe zorgen we voor financiële duurzaamheid, ook na de pioniersfase?

  Een ander dilemma dat speelt bij de leden van Dwarsverband is het creëren van financiële duurzaamheid, ook met zicht op de langere termijn. Dat gaat bijvoorbeeld om het genereren van extra inkomsten en vooral het creëren van meer permanente inkomsten voor zelfbeheerinitiatieven. Welke financieringsvormen – anders dan de gebruikelijke subsidie- en fondsaanvragen – passen daarbij? Voorbeelden zijn het introduceren van een ‘vrienden van’ abonnement, het verhogen van inkomsten uit zaalverhuur en de organisatie van evenementen. Daarnaast hebben zelfbeheerinitiatieven ook incidenteel geld nodig voor bijvoorbeeld het verbouwen of opknappen van hun pand. Een interessant voorbeeld dat ter sprake kwam voor de financiering van dit soort investeringen is de sociale hypotheek. Daarnaast kan je als initiatief natuurlijk allerlei kleinschalige evenementen organiseren die voor extra inkomsten zorgen zoals een veiling en sponsorloop.

  Hoe behoud je een constructieve relatie met meerdere partijen met verschillende belangen?

  Een van de leden van Dwarsverband heeft moeite om zijn positie te bepalen in het krachtenveld met meerdere partijen. Zeker omdat deze partijen ook nog eens allerlei verschillende belangen hebben. Als buurthuis staan ze niet alleen in dit dilemma. Belangrijk is om allereerst de belangrijke partijen en hun belangen in beeld te krijgen waardoor je weet met welke partijen je allemaal te maken hebt. Met deze kennis kan je vanuit een oplossingsgerichte houding contact zoeken met deze partijen. Het helpt om zorgvuldig, open en respectvol het gesprek te voeren. Dit proces zou mogelijk ondersteund kunnen worden door een onafhankelijke coördinator die de taal van alle partijen spreekt en ze bij elkaar brengt.

  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Wijkcommissie Het Gegraaf

  Wijkcommissie Het Gegraaf

  Wijkcommissie Het Gegraaf in Valkenswaard  is van en voor bewoners. De wijkcommissie is ook formeel aanspreekpunt ...

  Lees meer >
  Twentse Noabers Fonds

  Twentse Noabers Fonds

  Onder het motto: 'Maak jouw stukje Twente mooier' maakt het  Twentse Noaber Fonds initiatieven van bewoners in ...

  Lees meer >
  Vereniging Wijkraad Hoogkerk

  Vereniging Wijkraad Hoogkerk

  De Vereniging Wijkraad (vroeger: Wijkopbouw) Hoogkerk vertegenwoordigt de belangen van burgers uit Hoogkerk en ...

  Lees meer >