Een tijdreis met actieve bewoners

 • LSA stopt na 30 jaar met het uitgeven van LSA BewonersBerichten: het vakblad voor bewoners. Bladeren door 132 nummers BewonersBerichten is een tijdreis, een tijdreis langs actieve bewoners, langs steden, langs beleid en langs kritiek op beleid. 30 jaar mooie verhalen van onderop, 30 jaar verhalen van de leden van LSA.

  Dit artikel staat ook in LSA Bewonersberichten 132

  Drie decennia lang brachten we in dit blad verhalen over bewonersinitiatieven en over het beleid dat hen raakt. Honderden interviews, vele columns, reportages en aankondigingen van bewonersprojecten of bijeenkomsten. En – snik – nu ontvangen de abonnees het laatste nummer.

  Nummer 1 verscheen in 1988. LSA was het oneens met ‘‘voorbarige konklusies van het ministerie’ over de voortgang probleemcumulatiegebieden-beleid. We wilden aandacht voor de positieve  resultaten uit de wijken. Wat zag de wereld er toen anders uit. Oranje was Europees kampioen voetbal, we deden de moonwalk en ons medialandschap was een woestijn in vergelijking met hoe het nu is. We kregen dat jaar een nieuwe televisiezender: Nederland 3 en de eerste Nederlander kreeg toegang tot internet (of eigenlijk NSFnet – zoals het toen nog heette).

  Doordringen tot de beslissers

  In die tijd was het lastig om je stem te laten horen als actieve bewoner, zeker wanneer je geen groot netwerk had. Juist die deskundigen in de wijken die hard aan het werken waren als vrijwilligers en hun wijken (van Heerlen tot Delfzijl) echt kenden, hadden niet de kans om hun stem te laten horen bij de beleidsmakers.

  Dat was een van de functies van dit blad: LSA BewonersBerichten. Naast inspireren, motiveren en informeren was het zeker belangrijk dat dit Vakblad voor bewoners wel binnendrong bij gemeenten, en bij de Tweede Kamer. Dankzij ons grote netwerk en dankzij het project ‘Tweede Kamerleden adopteren een aandachtswijk’ drong bijvoorbeeld de stem van actieve bewoner Toon Lubbers uit het Arnhemse Klarendal door tot de beslissers van ons land. “Stop met het plannen maken van bovenaf. De minister moet eerst eens luisteren naar bewoners.”

  Als Toon er nu nog was geweest, had hij deze zinnen rechtstreeks kunnen twitteren naar de Tweede Kamer. Iedereen kan nu zijn eigen podium pakken, bijvoorbeeld via Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn of zijn eigen website. Iedereen kan de burgemeester, wethouder of minister taggen. Maar natuurlijk staan we samen nog steeds sterker, een stuk sterker.

  Onze verenigde stem heeft veel kracht. LSA zal de kracht en de stem van bewoners blijven bundelen en verbinden en hun podium vergroten. Maar LSA BewonersBerichten is niet meer het podium.

  Op onderwerp

  Hoe dan wel? Wij hebben een grote website met duizenden bezoekers per maand, een nieuwsbrief en onze social media. Deze middelen blijven we inzetten om te inspireren, motiveren en informeren en om bewonersinitiatief dat podium te geven dat het verdient.

  Samen maken we een nieuwe reis met actieve bewoners langs steden en beleid. Ga je mee?

  We hebben daar grote plannen voor. We willen ons in communities gaan verenigen, dat betekent dat we nog meer op onderwerp gaan samenkomen en gaan publiceren. Misschien ben jij wél  geïnteresseerd in alles wat met buurtrechten te maken heeft, maar niet in bewonerszorginitiatieven bijvoorbeeld. In de nabije toekomst zullen we daar rekening mee houden. Binnen deze communities kunnen leden en volgers ook veel beter met elkaar communiceren. Dat is  een groot voordeel, want een blad maken is toch vooral zenden.

  De wereld is veranderd en LSA verandert mee. We stoppen met het maken van dit blad, we zetten in op digitale communicatie en interactie. Samen zijn we sterk. Samen maken we een nieuwe reis met actieve bewoners langs steden en beleid. Ga je mee?

   

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >