Dorpshuizen en wijkcentra: (wanneer) weer open?

 • Het kabinet maakte op woensdag 6 mei een 'routekaart' bekend. Daarop staat welke sectoren en organisaties weer kunnen opstarten, en wanneer precies. Wat betekent dit voor dorpshuizen, buurthuizen en wijkondernemingen? 

  [Dit bericht wordt niet meer bijgewerkt. We houden de actualiteit over coronamaatregelen en de impact op buurthuizen, ontmoetingsplekken en andere bewonersinitiatieven goed in de gaten. We delen regelmatig updates met belangrijke ontwikkelingen en nieuws. Lees daarom ook het laatste nieuws. ]

  Op 1 juni 2020 mogen buurthuizen en ontmoetingsplekken de deuren weer openen voor 30 mensen. Afhankelijk van hoe goed het virus onder controle is, mogen vanaf 1 juli nog meer mensen naar een ontmoetingsplek komen. Natuurlijk zijn de maatregelen onder voorbehoud: het kan zijn dat richtlijnen van RIVM en de overheid nog wijzigen of worden terug gedraaid. Een overzicht van de maatregelen vind je hier.

  In buurthuizen komen veel functies samen zoals dagbesteding, ontmoeting, cultuur, (taal)educatie, zorg, en dat maakt ze lastig te positioneren. Buurthuizen vervullen een belangrijke rol voor mensen die een kwetsbare positie in de samenleving hebben. Zij hebben groot belang bij de rol en functie van een wijkhuis. Buurthuizen mogen onder voorwaarden al beperkt open voor dagbesteding en dagopvang en voor matelzorgondersteuning. Meer informatie lees je op de website van Sociaal Werk Nederland.

  Lees meer over impact op buurthuizen: “Weken op slot werpt ’t Luukske zo’n twee jaar terug”

  Neem contact op met je gemeente

  Wij raden bewonersinitiatieven nu aan om direct contact op te nemen met de gemeente. Je kunt aankloppen bij de beleidsafdeling wijkaccommodaties, je contactpersoon bij de afdeling Wmo of als je daar geen ingang hebt bij je eigen dorps- of wijkcoördinator. Stel aan hen de vraag hoe zij de komende tijd invulling geven aan dit beleid en wat dat betekent voor jouw bewonersinitiatief, buurthuis, wijkcentrum of andere accommodatie.

  Invulprotocol voor buurthuizen

  Buurthuizen en ontmoetingsplekken mogen vanaf 1 juni weer open voor maximaal 30 mensen. Het is belangrijk dat je een goed plan hebt om dat te doen. Daarom kun je op onze site een voorbeeldprotocol downloaden. Dat kun je gebruiken als leidraad bij de voorbereidingen. Als je alle punten en vragen doorloopt, heb je aan het eind van de rit een protocol op maat voor je organisatie. Wil je ook een tip, goed voorbeeld of idee doorgeven? Dat kan nog gewoon. Je kunt mailen naar info@lsabewoners.nl.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we één nieuwsbrief per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >