Dinsdag Ledendag: Zuid doet Samen

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag is het woord aan Zuid doet Samen. Ontmoeting en omzien naar elkaar staan centraal.

   

  Lijm in de buurt

  “Wij zijn een buurtcoöperatie uit Apeldoorn-Zuid met ruim zevenhonderd betalende leden. We willen het omzien naar elkaar bevorderen. Inmiddels bestaan wij bijna vijf jaar. In al die tijd hebben we veel bereikt met elkaar”, vertelt Gerjan van Engelenhoven ons. Gerjan is communicatiemedewerker en medewerker directie bij de Zuid doet Samen. “Zuid doet Samen brengt allerlei soorten mensen bij elkaar: is de lijm in de buurt,” schrijft iemand in een review op de Facebookpagina van Zuid doet Samen. Hoe komen al die ontmoetingen tot stand?

  Buurtassistenten

  “De vraag: ‘wat wilt u?’ staat altijd centraal.”

  “De spil van wat we doen zijn de buurtassistenten”, vertelt Gerjan. De buurtassistenten worden opgeleid door Zuid doet Samen. “Ze bellen dagelijks huis aan huis aan in hun eigen buurtje. Zo leren we alle buurtgenoten kennen.” De buurtassistenten signaleren, stimuleren en nodigen uit tot betrokkenheid op straat- en buurtniveau. En altijd staat de vraag ‘wat wilt u?’ centraal.

  Omzien naar elkaar

  De thuishaven van de buurtcoöperatie is het buurthuis ‘Ons Honk’. Gerjan: “We kochten dit pand in 2017. Een jaar later hebben we het buurthuis flink verbouwd dankzij subsidies van het Oranje Fonds, VSB Fonds, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland. Nu hebben we een woonkeuken, een nieuwe toiletgroep en dankzij warmtepompen, zonnepanelen en LED-verlichting is het pand verduurzaamd.” In ‘Ons Honk’ zijn dankzij de inzet van medewerkers en vele vrijwilligers iedere dag leuke activiteiten. Van bloemschikken en bingo tot feesten en lezingen. Een groep vrijwilligers geeft bijles aan jongeren en mensen die de Nederlandse taal beter willen leren. Ontmoeten en omzien naar elkaar staan centraal.

  Leerbedrijf in de wijk

  “Jong leert van oud en oud leert van jong!”

  Een ander project van de Buurtcoöperatie is het Leerbedrijf in de wijk. Het idee kwam van Judith Verschoor: “In de wijk, gewoon bij bewoners thuis, is enorm veel te leren. Veel verzorgingstehuizen sluiten en mensen moeten langer thuis blijven wonen. Ik zag een grote kans voor een nieuwe manier van stagelopen. Studenten lopen stage bij buurtbewoners in Apeldoorn-Zuid. Jong leert zo van oud en oud van jong! Studenten van onder andere het Hoornbeeck College en het ROC Aventus lopen dus zelfstandig een stage bij buurtbewoners thuis. Stagebegeleiders vanuit de Buurtcoöperatie begeleiden de studenten. Gerjan: “In 2018 zijn we uitgeroepen tot het beste leerbedrijf zorg en welzijn van Gelderland!”

  Talent voor de gemeenschap

  Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Zuid doet Samen vorig jaar een buurtacademie opgericht. Het doel van de Buurtacademie is het versterken van de inwoners. “Aan de ene kant willen wij inwoners helpen hun talenten te ontdekken en hun mogelijkheden om invloed uit te oefenen, te vergroten. Aan de andere kant willen wij met de inwoners bekijken hoe zij die ontdekte talenten kunnen inzetten voor de gemeenschap”, legt Gerjan uit.

  Meer weten?

  Dit zijn zo even wat highlights die laten zien Zuid doet Samen doet voor elkaar krijgt. Je kunt Zuid doet Samen volgen op Twitter, Facebook en Instagram. Je kunt ook een kijkje nemen op de website.

  Leuk, houd me vaker op de hoogte!

  We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA en al het moois wat er gebeurt door het werk van bewonersinitiatieven.
  Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief.

  Ik wil ook lid worden!

  Wees welkom! Je kunt je hier makkelijk aanmelden als lid van LSA.

 • Meer van onze leden

  Stichting Kleinbedrijf

  Stichting Kleinbedrijf

  De Stichting Kleinbedrijf stelt zich ten doel een 'ondernemerschapsmodel' te ontwikkelen dat voldoet aan 3 ...

  Lees meer >
  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  De leefbaarheid in de wijk Achtse Barrier, Eindhoven, in de ruimste zin van het woord, te analyseren, te ...

  Lees meer >
  DriveToConnect

  DriveToConnect

  DriveToConnect zet zich in voor het realiseren van een inclusieve samenleving en brengt daarvoor "Mensen en ...

  Lees meer >