Dinsdag Ledendag: Stichting Tevreden

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Stichting Tevreden.

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen maken. Ontmoeten, spelen, ondernemen zijn de 3 kernactiviteiten. Hoe komen deze activiteiten bij elkaar?

  Ontmoeten

  De Stichting is opgericht in 2014, met als doel de stad aantrekkelijk te houden voor en met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hun eerste uitdaging was het openhouden van het wijkcentrum ‘De Elegast’. De stichting heeft het beheer van het wijkcentrum overgenomen van de gemeente en runnen sindsdien het buurthuis zonder subsidie van de gemeente. Door een hele andere manier van denken, ondernemen en samenwerken slaagden ze erin om het buurthuis op een succesvolle manier zelfstandig te laten draaien.

  Wijkcentrum Elegast is uitgegroeid tot het kloppend hart in de wijk Keizerslanden in Deventer. Iedereen kan er terecht voor leuke activiteiten. Zo was er eind vorige jaar in de Elegast de try-out van ‘het Vegadiner’: drie jonge Deventenaren die vegetarisch eten toegankelijk willen maken voor een breed publiek.

  Spelen

  Het is inmiddels 2015. De gemeente Deventer kondigt aan met het beschikbare budget de veiligheid en het onderhoud voor 93 speelplekken in Deventer niet meer te kunnen garanderen. De speelplekken zouden worden opgeheven. De Stichting bedenkt een plan om de speelplekken toch te behouden en heeft met de gemeente afspraken gemaakt om hiermee aan de slag te gaan.

  Stichting Tevreden neemt gemeentelijke speelplekken over

  De afspraak is als volgt: de gemeente blijft eigenaar van de grond, Tevreden wordt de eigenaar van de speeltoestellen. Per speeltuin komt er geld vrij dat anders besteed zou worden om de speeltuin weg te halen. Tevreden beheert dit budget. Samen met bewoners maken ze een plan voor de toekomst van de speelplek. Betrokkenheid van bewoners is nodig om het mogelijk te maken. “Ons idee is simpel: wij geloven in een stad, wijk, buurt die aantrekkelijk blijft voor en met haar bewoners. We gaan daarom met bewoners in gesprek over een speelplek in hun buurt, zodat zij zelf, gezamenlijk, beslissen wat er met de speelplek moet gebeuren,” zeggen de initiatiefnemers van Stichting Tevreden Kim Snijders, Martijn Wubbolts en Martijn Willems hierover.

  Ondernemen

  Samen met buurtbewoners én ondernemers de wereld een stukje mooier maken.  

  Stichting Tevreden wil de stad aantrekkelijk houden voor en met bewoners, maar ook in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties. “Natuurlijk zijn gemeente en maatschappelijke organisaties als eerste verantwoordelijk voor een leefbare stad,” zo zegt de Stichting. “Maar die verantwoordelijkheid houdt ergens op. Dan is het aan de inwoners en ondernemers van de stad om er wat moois van te maken”.

  Bronnen |Website Stichting Tevreden| Artikel gemeente Deventer: ‘Stichting Tevreden neemt gemeentelijke speelplekken over’. Artikel In de Buurt Deventer: ‘Op pad met Martijn Wubbolts’ | LinkedIn pagina Stichting Tevreden | Facebookpagina Elegast Wijkcentrum | Artikel In de Buurt Deventer: ‘Nieuw! Vegadiner: Drie jonge Deventenaren laten in de Elegast zien dat vegetarisch eten niet saai is’ Foto: LinkedIn pagina Martijn Willems

  Meer nieuws!
  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >
  Huurders Koepel Acantus

  Huurders Koepel Acantus

  Huurderskoepel Acantus vertegenwoordigt de belangen van de 13.000 huishoudens van Woningstichting Acantus in ...

  Lees meer >