Dinsdag ledendag: Stichting het Schermereiland

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we één van onze oudste leden die weer terug van even weggeweest zijn in de schijnwerpers: Bewonersonderneming Stichting het Schermereiland.

   

  Het Schermereiland is een wijk in Alkmaar met grote geschiedenis. De Schermerpoort stamt uit 1624 en is nog de enige bestaande toegangspoort van de oude stad Alkmaar. De oude straatnamen hebben allen te maken met het rijke verleden van de wijk. En ook de naam van Buurthuis De Wachter – een onderdeel van Stichting Het Schermereiland – is ontleend aan een 18e eeuwse meelmolen. “Stichting Het Schermereiland timmert hard aan de weg om het buurthuis hét sociale middelpunt te laten zijn voor alle bewoners in de wijk”, vertelt Monique Verwijmeren. Zij is als sociaal cultureel werker verbonden aan het buurthuis. 

  “Gezellig Buurthuis voor jong en oud❣️”

  Volop ontwikkelingen

  Op dit moment zijn er volop ontwikkelingen op het Schermereiland. Door verschillende nieuwbouwprojecten wordt het aantal huizen verdubbeld. Dat biedt het buurthuis nieuwe kansen en mogelijkheden: de insteek wordt grootser. De bewoners zijn hierin de link. Niet alleen als vrijwilliger maar ook bijvoorbeeld om mee te denken bij sollicitatieprocedures voor een beheerder. Vrijwilligers vormen de smeerolie van de samenleving.

  “We plaatsen onszelf in de wijk, tussen de bewoners, en zo gaan we het gesprek aan.”

  Monique: “Wij gaan actief de wijk in en organiseren bijvoorbeeld buurtbakkies in verschillende straten. Daardoor plaatsen we onszelf in de wijk, tussen de bewoners, en zo gaan we het gesprek aan. Dit initiatief wordt als zeer prettig ervaren en groeit langzaam. Alle straten worden dit jaar nog door een buurtbakkie aangedaan. Daarnaast hebben wij het project Voor Mekaar Oudorp. We hebben een informatiepunt met een inloopspreekuur op diverse momenten in de week. Voor Mekaar biedt informatie, advies en praktische hulp bijvoorbeeld op het gebied van zorg, financiën en overheid.”

  Diverse wijk, diverse aanpak

  “De rottigheid op straat is teruggebracht naar nihil”

  De wijk is qua bewoners zeer divers. Dat vereist een dynamische aanpak. “Zo is er een mooi project om ouderen in het complex boven het buurthuis te ondersteunen en door te verwijzen naar de juiste organisaties. Jongeren bezoeken de huiskamer in het buurthuis en de rottigheid op straat is teruggebracht naar nihil. Kinderen bezoeken de verschillende activiteiten die aangeboden worden i.s.m. de basisschool De Zes Wielen en zijn weer actief betrokken bij de Gemeente Alkmaar om te kijken naar de toekomst van de wijk,” vertelt Monique. 

  Al met al zetten de medewerkers en vrijwilligers zich elke dag in om het buurthuis te laten groeien als bewonersonderneming!

  Meer nieuws!

  Wil je ook lid worden van LSA? Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.
  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

   

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >