Stadsonderneming Zutphen [Dinsdag ledendag]

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag ‘vers van de pers’, ons nieuwste lid: Stadsonderneming Zutphen.

  De Stadsonderneming Zutphen is een onafhankelijke stichting die door een groep maatschappelijk betrokken burgers is opgericht. “Wij werken aan het ontwikkelen van lokale kracht. Dat doen we door ondersteuning te geven aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties die initiatieven nemen in en voor hun leefomgeving,” vertelt Lex Hemelaar ons. Hij is één van de teamleden van de stichting. De teamleden zetten samen hun kennis en kunde in om initiatieven verder te helpen.

  Stadsonderneming als vliegwiel

  Een vliegwiel voor lokale kracht, dat wil Stadsonderneming Zutphen zijn. Onder die kracht vallen bewoners, lokale ondernemers, bedrijven en organisaties en de gemeente. Door initiatieven vanuit de Zutphense gemeenschap te ondersteunen én door zelf initiatief te nemen, ontstaat dynamiek in de stad. Lex: “We voegen organisatiekracht toe. Zo kan een initiatief zich ontwikkelt tot een vaste waarde. Als het mogelijk is, leidt dat ook tot een economisch zelfstandige activiteit.”

  “Door initiatieven vanuit de Zutphense gemeenschap te ondersteunen én door zelf initiatief te nemen, ontstaat er dynamiek in de stad.”

  Recht op ondersteuning

  Initiatieven blijven nogal eens steken bij een goed idee of ze lopen ze vast in regels en procedures. Dan is het nodig om ondersteuning te geven in de vorm van organisatiekracht. De Stadsonderneming Zutphen vindt dat initiatiefnemers recht hebben op die ondersteuning. Daarom helpen ze mee aan het verbinden van initiatiefnemers en het leggen van contact met de organisaties en bedrijven in de stad. De Stadsondermening ondersteunt vooral initiatieven die buurt- of wijkgericht zijn.

  Fietstaxi Zutphen

  De Stadsonderneming Zutphen organiseert voor de derde keer Academie Zutphen. Charlotte Kuijper van SamenInc. en Jaap Nieuwmeijer van de Stadsonderneming Zutphen begeleiden startende initiatiefnemers met ideeën voor de wijk of buurt. Eén van de deelnemers van de vorige Academie, Nanneke Dorenbos , zette mede daardoor een lokaal fietstaxi bedrijfje op. In het Dagblad ‘Contact Zutphen Warnsveld’  zegt ze hierover: “Ik ben er trots op wat ik bereikt heb. Ik mag wel zeggen dat Fietstaxi Zutphen er niet was geweest als ik niet had deelgenomen aan Academie Zutphen.”

  “Ik mag wel zeggen dat Fietstaxi Zutphen er niet was geweest als ik niet had deelgenomen aan Academie Zutphen”

  Tegen woninginbraken

  Buurtpreventje, een ander project van de stadsonderneming, komt voort uit de campagne 1dagniet tegen woninginbraken, die de Stadsonderneming in in 2014 organiseerde. Buurtpreventje is een samenwerking tussen de politie N.O. Gelderland, de Gemeente Zutphen en de Stadsonderneming Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een mooi voorbeeld van onderlinge samenwerking, die gerealiseerd is mede door de Stadsonderneming!

  Meer weten?

  LSA-nieuwsbriefLeuk, houd me vaker op de hoogte!

  We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA. Zo zie je wat voor een moois bewonersinitiatieven bereiken.
  Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief.

  Ik wil ook lid worden!

  Wees welkom! Je kunt je hier makkelijk aanmelden als lid van LSA.

 • Meer van onze leden

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  • West
  • Capelle aan den IJssel

  Stichting Buurtgroep Schenkel in Cappelle aan den Ijssel organiseert samen met diverse organisaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Leeszaal Vreewijk in Rotterdam is een stichting met een mooi professioneel winkelpand die wekelijks van ...

  Lees meer >
  Loftbewoner-S

  Loftbewoner-S

  De Bewonersvereniging Loftbewoner-s organiseert activiteiten voor en door bewoners (buren). Op deze manier wil zij ...

  Lees meer >