Dinsdag Ledendag: Speelotheek Pip & Zo

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Speelotheek Pip & Zo 

  Bij de speelotheek leen je speelgoed zoals je bij een bibliotheek boeken leent. Goed speelgoed wat past bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Speelotheek Pip&Zo  maakt deel uit van de Vereniging Speelotheken.

  Kinderen ontwikkelen door te spelen

  Recensie op de Facebook pagina van Speelotheek Pip & Zo:

  “Grote collectie speelgoed, stuk voor stuk ontwikkelingsgericht en aantrekkelijk voor de kinderen doordat veel van het spul net even anders is dan wat je zelf zou kopen. De eigenaresse denkt met je mee en heeft oprecht aandacht voor de kinderen. Ze weet waarover ze het heeft en geeft leuke adviezen. Mijn kinderen zijn enthousiast en meteen al gaan experimenteren met het speelgoed dat ze uitgekozen hebben.”

  Wie een speelotheek binnenkomt krijgt onmiddellijk veel informatie en minstens zo veel vragen. ‘Wat is er?’ ‘Voor wie?’ ‘Wat vindt mijn kind leuk?’ ‘Wat kan mijn kind?’ ‘Wat wil ik voor hem?’ ‘Wat weet ik van haar?’ Betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor spelen om te weten waar de belangstelling van een kind naar uit gaat, waar het aan toe kan zijn, wat waard is om uit te proberen en hoe spel te variëren is. “Ieder kind is bijzonder. Bij het uitzoeken van wat past bij een kind, kan een speelotheek helpen”, aldus Bianca Pipping, de eigenaar van speelotheek Pip & Zo.  De speelotheek stimuleert ouders ook om betrokken te zijn bij het spelen .

  Repair café Kids

  De Speelotheek van Bianca  is eind vorig jaar verhuisd naar een groter pand. Tot grote vreugde van Bianca. Eigenlijk was de plek te duur, maar de gemeente heeft water bij de wijn gedaan, zodat het een betaalbare locatie werd. Er is nu meer plek om om al het speelgoed uit te stallen, maar ook om (meer) activiteiten aan te kunnen bieden. Bianca barst van de nieuwe ideeën. “Met deze nieuwe locatie  is er zoveel meer mogelijk”, zegt Bianca in de wijkkrant Dordt Centraal. Ze wil de ruimte aanbieden voor mensen die ruimte zoeken voor activiteiten, maar ze wil zelf ook meer activiteiten gaan aanbieden, al dan niet met andere partijen. Een inloopochtend bijvoorbeeld voor ouders met kleine kinderen en workshops voor kinderen. Onder hem mom ‘ waarom weggooien’ is inmiddels het Repair café Kids gestart. Bij het Repair café Kids kunnen kinderen met kapot speelgoed, fiets, kleding, laptop en sieraad komen.  Samen met een vrijwilliger van het Repair café Kids wordt er gekeken of het gerepareerd kan worden. En leren kinderen zelf ook repareren.

  Overigens biedt Speelotheek Pip&Zo al allerlei activiteiten aan, in samenwerking met andere partijen. Zo is er in bejaardenhuis ‘het Polderwiel’ de spelletjesochtend  voor jong en oud, spelletjes in de leeftijd van 2 tot en met 99 jaar.

  Stageplek

  Door de uitbreiding van ruimte en activiteiten wordt het voor Bianca steeds lastiger om alles alleen te organiseren. Zij zoekt dan ook nog naar vrijwilligers die kunnen meehelpen als gastvrouw/gastheer, of als klusser bijvoorbeeld. Zij is ook bezig met het leggen van contacten met opleidingen om een plek voor stagiaires aan te bieden. Want: “De toekomst zal nog veel gaan brengen”, zegt Bianca in het Dordt Centraal.

  “Echt super dat Pip en Zo er is. Zo hebben we regelmatig wat nieuw speelgoed waar onze dochter heel blij mee is, zonder dat je huis volloopt met overbodig kort gebruikt speelgoed.”

   

  Bronnen | Huis-aan-huis krant Dordt Centraal |Facebookpagina Speelotheek Pip&Zo| Website Speelotheek Pip&Zo   

  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >