Dinsdag ledendag: Samen maken we Nieuwland

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op ons nieuwste lid: Samen maken we Nieuwland.

  “Gaaf dat we nu echt lid zijn van het LSA” mailde Peter Rook, lid van Stichting ‘Samen maken wij Nieuwland’ ons bij de aanmelding voor lidmaatschap. Dat is voor ons uiteraard fijn om te horen, maar we zijn zeker zo blij dat Samen maken we Nieuwland lid geworden is van LSA!

  De wijk Nieuwland in Amersfoort was de eerste Vinexwijk van Nederland.  Samen met een aantal enthousiaste Nieuwlanders  is de stichting bezig om de wijk Nieuwland een steeds meer vitale en bruisende wijk te maken. Een wijk die aantrekkelijk is voor jonge gezinnen en ook voor alleengaanden, voor jongeren en ouderen, of te wel een geweldige wijk voor alle Nieuwlanders. Een wijk waar iedereen met plezier woont en ook trots op is. Wellicht een voorbeeld voor andere wijken om hun voordeel mee te doen.

  Alle Nieuwlanders verbinden

  De Stichting wil de Nieuwlanders bij elkaar brengen  en met elkaar verbinden en partijen en bestaande initiatieven ondersteunen. Om dit alles bij elkaar te brengen hebben zij het digitale platform www.WijzijnNieuwland.nl opgericht. Doe je iets of wil je iets doen voor de wijk? Dan kun je je project of activiteit op het digitale platform plaatsen.

  Ook helpen zij actief mee om samen met de middenstand Winkelcentrum de Nieuwe Hof  Nieuwland te revitaliseren en te vernieuwen.  En de Wijkboerderij Nieuwland nieuw leven in te blazen en aan de wijkbewoners te geven ten behoeve van een duurzame wijkopbouw.

  Meest duurzame samenleving van Nederland

  Nieuwland was ook dé milieuwijk van Nederland. Zelfs vanuit Japan kwamen mensen tot 2009 kijken naar de innovatie rondom zonnepanelen in Nieuwland!

  De stichting heeft een start gemaakt om van Amersfoort de meest duurzame samenleving van Nederland te maken, te beginnen bij de wijk Nieuwland. Zo hebben zij in het najaar van 2018 de “Dag van de Duurzame Samenleving” georganiseerd, ‘De Buurauto’ mede geïntroduceerd, en hebben zij een zogenaamde proeftuin van de beweging ‘SamenBeter’. ‘SamenBeter’ werkt landelijk aan vitale wijken en neemt het zorgsysteem op de schop: zij richten zich namelijk vooral op het bevorderen van gezondheid, veel meer dan op het bestrijden van ziekte.

  Peter Rook: “Mijn droom is om SAMEN van Nieuwland de meest duurzame samenleving van Nederland te maken! En als dat gelukt is dan om SAMEN van Amersfoort-Noord de meest duurzame samenleving van Nederland te maken. En als dat gelukt is SAMEN met heel veel Amersfoorters van Amersfoort meest duurzame samenleving van Nederland maken!”

  Bronnen:
  Website Samen maken we Nieuwland:  https://wijzijnnieuwland.nl/
  Facebookpagina Samen maken we Nieuwland: https://www.facebook.com/samenmakenwenieuwland/
  Website Buurauto: https://www.buurauto.nl/amersfoort/
  Website SamenBeter: https://www.samenbeter.org/

  Foto: Facebookpagina ‘Wij zijn Nieuwland’

  Meer weten over Samen maken we Nieuwland 

  Ook lid worden van het LSA

  Op de hoogte blijven van LSA nieuws

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >