Dinsdag Ledendag: natuurontwikkeling via burgerparticipatie

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Stichting MEERgroen.

  Stichting MEERGroen werkt sinds 2011 aan groenprojecten in de wijken van Haarlemmermeer, Heemstede en Haarlem.  Franke van der Laan, directeur van de stichting, vierde dit jaar zijn 65ste verjaardag en kwam hiermee met een interview in de Heemsteedse Courant.  

  Elke dag een feestje
  “Ik ben 65 jaar”, vertelt hij in het interview, “maar ga nog lang niet met pensioen. Ik ben heel gezond en maak van elke dag met ‘mijn’ mensen een feestje. Dat ‘werk’ voelt dus eerder als een permanente vakantie dan als werk.”

  Het ‘werk’, dat is samen met zo’n 1.200 vrijwilligers (!) werken aan de projecten van MEERgroen: ontwikkelen en beheren van groenstroken, parken, moestuinen, bos, bloemenweides, natuurvriendelijke oevers en educatieve (wandel)paden, in samenwerking met o.a. de gemeente Haarlemmermeer. Er worden ook insectenhotels en nestkasten gemaakt, en de stichting bouwt en onderhoudt natuurspeelplaatsen. Allemaal samen met vrijwilligers/ inwoners.

  “Met deze projecten willen we benadrukken dat wij de waarde van onze groene leefomgeving niet moeten onderschatten en ons daarvoor moeten inzetten en dat dat niet vies of zwaar is, maar vooral leuk en voldoening scheppend”, zo vertelt hij in het interview in de Heemsteedse courant.

  Mooi voorbeeld

  Zijn verjaardag heeft hij gevierd in de voedseltuin van ‘Park 2020’ omdat deze voedseltuin een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen projectontwikkelaars en groene werkers. “Dankzij onze ‘circulaire (niet verspillende) werkprincipes hebben we genoeg water om onze voedseltuin van 4000 m2 super productief te maken”, zegt Franke hierover.

  In oorlog met de leefomgeving

  Franke van der Laan heeft het boek: ‘Code Rood, in oorlog met de leefomgeving.‘ geschreven. Over de klimaatcrisis, de oorzaken en wat we daaraan kunnen doen.
  Het boek is vanaf vandaag te bestellen via info@stichtingmeergroen.nl. Prijs: € 20,- (bij verzending + € 3,30)

  Bronnen:
  Interview in Heemsteedse Courant
  Stichting MEERgroen op Twitter
  Nieuwsbrief Stichting MEERgroen

  Meer weten over Stichting MEERgroen

  Ook lid worden van het LSA

  Op de hoogte blijven van LSA nieuws

   

 • Meer van onze leden

  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >
  Huurders Koepel Acantus

  Huurders Koepel Acantus

  Huurderskoepel Acantus vertegenwoordigt de belangen van de 13.000 huishoudens van Woningstichting Acantus in ...

  Lees meer >