Dinsdag Ledendag: Lucas Community

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Lucas Community

  “Je wordt verrast hoeveel talent om je heen loopt, zo dichterbij dat je niet meer blind voorbij loopt! Dat is voor mij de reden om eerst in mijn eigen buurt te investeren.”

  Ahmed Larouz – BewOndernemer

  BewOndernemers

  De eerste BewOndernemers community van Amsterdam, Lucas Community, bestaat uit Bewoners en Ondernemers uit Osdorp Nieuw-West. In het gebouw, de voormalige basisschool de Lucasschool, zijn verschillende ondernemingen gevestigd, zogenoemde bewondernemers. Zij organiseren die activiteiten zoals Lucas Zorg, het Lucafé, de kluscoöperatie, Lucreos Coworking Spaces, Culture Salon, de sociaal makelaar etc. De Lucas Community is een gemeenschap van gelijken, zonder formele rechtsvorm en leiding. Buurtbewoners krijgen via de Lucas Community de kans om zichzelf en hun leefomgeving te ontwikkelen. Ze groeien van bewoner naar BewOndernemer (ondernemen met behoud van uitkering) naar (zelfstandig) ondernemer.

  Geschiedenis

  Op de website Stadsdorpen Amsterdam vertelt de community dat  zij startte als een tegenbeweging. Tegen de gevestigde orde en haar instellingen, uit frustratie, omdat er voor een aantal bewonersinitiatieven geen betaalbare fysieke ruimte in de buurt te vinden was. Al snel wisten veel bewoners de Lucas te vinden als goedkope ruimte voor activiteiten en al snel was het ene lokaal te klein voor de diversiteit van activiteiten. Er stonden veel lokalen leeg in het pand. De lokalen waren verwaarloosd maar daar wisten ondernemende buurtbewoners wel raad mee en fancy hoefde het niet te worden. Zo groeide de Community steeds verder door. Het was een roerige tijd, omdat de groei ook veel vragen opriep: ‘Is dit wat we willen? Is elk initiatief, elke activiteit welkom?’ En de komst en groei van de Community  stuitte op weerstand bij de gevestigde instellingen. Ondanks en dankzij de zoektocht die dit met zich meebracht, is de Community nu wat het is en weet waar het voor staat: een stevig maatschappelijk initiatief met een heel eigen karakter. Zij zijn een betrouwbare partner geworden voor de gemeente, het stadsdeel, de corporaties en maatschappelijke instellingen.

  Hoe werkt het?

  Buurtbewoners kunnen bij de Lucas Community terecht met een idee voor een product of een dienst, met een vraag naar werkruimte of als vrijwilliger bij één van de bewondernemingen. Bijvoorbeeld de meubelmaker: hij kwam om ruimte te huren in verband met een aantal opdrachten. Hij zag de mogelijkheden in de community en ging samenwerken met vrijwilligers: zij werden bewondernemers.

  Bewoners die bewondernemer willen worden in de Community moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij een product of dienst leveren die bijdraagt aan de leefbaarheid en/of de wijkontwikkeling van Osdorp en een aanvulling is op het geheel van de Lucas Community. En zij moeten een verdienmodel/bedrijfsplan kunnen overhandigen waarin de haalbaarheid aannemelijk wordt gemaakt. De Lucas Community hanteert vervolgens een stapsgewijze ontwikkeling naar (sociaal) ondernemerschap, die zij gebruikt als leidraad op basis van ervaringen.

  Right to Challenge: rattenbestrijding

  Vorige week was het LSA bij een bijeenkomst die de Lucas Community heeft georganiseerd om de gemeente uit te dagen via het Right to Challenge over de aanpak van de rattenbestrijding in Amsterdam. De aanleiding: de aanwezigheid van ratten in de wijk, en de gezondheidsrisico’s en overlast die daarbij komt kijken. Binnen de community is kennis genoeg om tot een nieuwe plan van aanpak te komen, vanuit een integrale benadering (zorg voor verwaarloosd groen, werken aan gedragsverandering onder bewoners, tegengaan van zwerfvuil en starten met alternatieven voor het plaatsen van gif in de openbare ruimte). Over deze bijeenkomst komt binnenkort een verslag op onze website.

  Tot slot

  Dit filmpje dat op de website van Initiatief.nu. geeft een mooi beeld van wat de Lucas Community doet en waar het voor staat:

  Bronnen | Website Stadsdorpen Amsterdam: Lucas Community |Website Lucas Community| Facebookpagina Lucas Community Filmpje op Website Initiatief.nu

  Foto: Facebookpagina Lucas Community

  Meer nieuws!
  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >