Dinsdag ledendag: Kom Drienen

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Kom Drienen.

  Na een aantal proefweken opende Kom Drienen onlangs officieel de deuren van een ontmoetingsruimte. De feestelijke opening was op 16 januari. Het openingspraatje en de openingshandeling werden door buurtgenoten georganiseerd. De tentoonstelling van kunstwerken was een idee van buurtgenoten en zelfs de fotograaf komt uit Klein Driene. “Iedere week voegen zich een of meerdere buurtgenoten toe, dus we liggen op koers”, vertelt projectleider Gettie van Bussel.

  Hoe het begon…

  Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Gettie werd in 2016 gevraagd om samen met actieve bewoners, de gemeente Hengelo,  woningcorporatie Welbions, de Fuldauerstichting / Lokaal Fonds Hengelo en WijKracht uit de wijk Klein Driene in Hengelo een plan te maken om mensen in de wijk samen te brengen. Ze wilden een plek creëren waar wijkbewoners zich thuis voelen en elkaar en professionals kunnen ontmoeten. Gettie werd als verbinder ingeschakeld om ervoor te zorgen dat bewoners de ruimte ook echt zouden gaan gebruiken. Voor en met wijkbewoners organiseerde Gettie verschillende bijeenkomsten waarin bewoners, net als de vrijwilligers en professionals, de mogelijkheid kregen om wensen neer te leggen voor de buurt. Zo kreeg de ontmoetingsruimte de invulling die door iedereen gedragen wordt.

  Voor en door bewoners

  Maar het doel is vooral dat het een ruimte ‘voor en door’ bewoners wordt. “Uit de bijeenkomsten is gebleken dat bewoners zelf met ideeën en initiatieven komen”, geeft Marja de Waal van de Fuldauerstichting/Lokaal Fonds Hengelo aan.

  En daar wordt hard aan gewerkt. Openingstijden worden, met een beetje professionele steun in de rug, voor een groot deel, nu al gedraaid door buurtgenoten. Zo wordt ervoor gezorgd dat de mogelijkheid tot ontmoeten de basis is. Daarnaast zijn er veel ideeën en acties van bewoners. Tijdens de maandelijks Pröttelpot kunnen mensen samen koken en eten voor slechts 2,- euro per persoon. De Creatieve Groep heeft een constante aanwas: buurtgenoten nemen de vrijheid om kunstzinnig te creëren en stimuleren vooral elkaar; er is geen docent bij betrokken.

  “Iedereen is gastmens, ongeacht of je dat betaald of onbetaald doet.”

  Gettie: “We merken dat het werkt om een neutrale insteek te hebben. Ondanks het feit dat er in de basis nu nog verschillende professionals betrokken zijn, heeft geen van hen een ‘werkpet’ op. Iedereen is gastmens, ongeacht of je dat betaald of onbetaald doet. Buurtgenoten voelen zich betrokken bij de ‘deeleconomie’ (er is bijv. een voedseldeelkast, een buurtbieb, een cadeautjeskast en een gereedschapskast) en houden de boel op orde. De afgelopen weken hebben we er nog een garage bij weten te scharrelen waar we lekker gaan klussen. We zijn aangesloten bij een anti-afval project en er lopen gesprekken over een moestuin.”

  “Aangezien het allemaal lekker vlot gaat, valt niet te voorspellen waar we over een half jaar staan.”

  Aan vrijwilligers heeft Gettie geen gebrek. “Als projectleider vliegen de vrijwilligers me om de oren en maak ik iedere week kennis met een nieuwe groep die zich wil aansluiten bij ons. We hebben de wind mee dus. Aangezien het allemaal lekker vlot gaat, valt niet te voorspellen waar we over een half jaar staan.”

  Wordt vervolgd wat ons betreft!

  Bronnen | Artikel: Ontmoetingsruimte Klein Driene” op de website Lokaal Fonds HengeloWebsite Kom Drienen| Artikel: “Nieuwe ontmoetingsruimte voor en door bewoners Klein Driene” op de website van Welbions.

  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >
  Huurders Koepel Acantus

  Huurders Koepel Acantus

  Huurderskoepel Acantus vertegenwoordigt de belangen van de 13.000 huishoudens van Woningstichting Acantus in ...

  Lees meer >