Dinsdag Ledendag: Inwonerscollectief De Ronde Venen

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag laten we Peter Pos en Henk Verhoek van het Inwonerscollectief de Ronde Venen aan het woord. “Er is nog een wereld van verschil tussen de leefwereld en de systeemwereld. De lokale overheid is nog (lang) niet toe om de regie aan de inwoners te geven. Ze willen wel maar begrijpen niet hoe.”

  Lokale samenleving

  Het begon als vrienden die aan de koffietafel van alles vonden wat zich afspeelt in hun woonomgeving, de regio de Ronde Venen in de provincie Utrecht. Peter Pos en Henk Verhoek timmeren inmiddels al twee jaar aan de weg om een inwonersbeweging op gang te brengen. “We wisten van tevoren dat het een lange weg zou gaan worden om een kanteling in de lokale samenleving te bewerkstelligen”, vertellen Peter en Henk.  Via een door de gemeente geïnitieerde werkgroep ‘Inwoner Centraal’ kregen ze bekendheid met en bij de gemeente. In eerste instantie werden zij als enige bewoners met open armen onthaald. Maar als snel bleek dat de gemeente de regie moeilijk uit handen kon geven en werden zij steeds minder betrokken.

  “Er blijkt nog een wereld van verschil tussen de leefwereld en de systeemwereld”

  Zij hebben zich hier niet door laten demotiveren en zijn verder gegaan, hoe wel het niet eenvoudig was om zonder (financiële) middelen de inwoners van de bank af te krijgen om mee te gaan doen aan de participatie. “Deze bewustwording onder de inwoners vergt veel tijd, inzet en inspanning. Maar het is ons toch gelukt om een deel van de inwoners aan ons te binden door relevante zaken op te pakken die inwoners raakten.” Eén van de lokale kranten gaf Peter en Hans alle ruimte om hun boodschap te verkondigen. Ook hebben Henk en Peter de lokale overheid meegenomen in de kennis die ze hebben opgehaald in het land bij de participatiebeweging. “Dan blijkt dat er nog een wereld van verschil is tussen de leefwereld en de systeemwereld. De lokale overheid is nog (lang) niet toe om de regie aan de inwoners te geven. Ze willen wel maar begrijpen niet hoe.”

  Bewustwording en verbinding

  Tijdens bijeenkomsten van onder andere het LSA, Omzien, NLZVE kwamen zij met gelijkgestemden in contact. “We merken dan ook dat de burgerinitiatieven veel verder zijn in de kanteling en zien dat het fijn is om met gelijkgestemden te filosoferen en ervaringen te delen. Dit geeft ons energie om de participatie-doelstellingen te halen. Ook de Omgevingswet geeft inwoners kansen maar dan moeten inwoners wel beseffen dat ze de regie moeten nemen.” Volgens hen is daarvoor bewustwording en verbinding nodig. “We gaan middelen inzetten om meer ruchtbaarheid te geven aan onze beweging. Daarom lanceren we een website met inwonersinitiatieven en een inwonersmagazine. We hopen dat de inwoners dan aanhaken, want we kunnen het alleen goed doen als we het samen doen.”

  De Omgevingswet geeft inwoners kansen maar dan moeten inwoners wel beseffen dat ze de regie moeten nemen

  Over samen doen gesproken: Henk en Peter waren op het festival voor burgerinitiatieven “We Doen het Samen”. “Daar hebben we weer veel inspiratie opgedaan. Een mooi evenement waar veel burgerinitiatieven zich hadden verzameld om samen een feestje van participatie te vieren.” Ze hebben ook bruikbare informatie mee teruggenomen om daar hun voordeel mee te doen, met De workshop burgerbegroting van Joop Hofman en de workshop Storytelling van Kim van Schie. “Kortom: een mooie participatiebelevenis waar de landelijke samenwerkende partijen voor inwoners hebben laten zien dat je samen verder komt.”

  Inspirerend en leerzaam

  Een week eerder waren Henk en Peter op bezoek bij het LSA voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Aansluitend kregen leden het podium om hun eigen project in de spotlights te zetten. Actieve bewoners deelden hun ervaringen en strubbelingen met andere leden van het LSA.  Henk en Peter vonden het zeer inspirerend en ook leerzaam en raden leden aan om de volgende keer te komen. De opkomst viel hen namelijk wat tegen. “LSA verdient wat ons betreft namelijk nog veel meer leden. De ondersteuning die wij zoeken kunnen wij zeker vinden bij LSA en we hopen dan ook dat we in onze verdere zoektocht nog veel gebruik mogen maken van de expertise van LSA. Want dat we steun nodig hebben mag duidelijk zijn en of we die van de lokale overheid mogen ontvangen is nog maar de vraag.”

  Bedankt Peter en Henk, voor deze mooie woorden en wij hopen op een steeds groter groeiend Inwonerscollectief!

  Meer nieuws!

  Wil je ook lid worden van LSA? Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.
  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

   

   

   

   

 • Meer van onze leden

  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve

  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve

  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve (ZHGB) bevordert en behoudt de leefbaarheid van de wijk in de ...

  Lees meer >
  De Krachtcentrale Hoogkerk

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  “Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke ...

  Lees meer >
  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  De Stichting Alleen Samen Een heeft ten doel: het bevorderen van leefbaarheid in één of meer wijken in Etten-Leur ...

  Lees meer >