Dinsdag Ledendag: Fenomeen Bovenveen

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag is het woord aan Fenomeen Bovenveen.

  Van de  gemeente Leidschendam-Voorburg ontvingen 11 wijkverenigingen een cadeaubon. Die bon geeft hen recht op een jaar lidmaatschap van LSA bewoners. Fenomeen Bovenveen is één van de wijkverenigingen. “Daar maken wij natuurlijk graag gebruik van” laat penningmeester Atte Roskam ons weten.

  Sport- en spelactiviteiten

  “In Bovenveen wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. Kinderen kunnen niet altijd op vakantie.”

  Stichting Fenomeen Bovenveen is een kleine buurtorganisatie die actief is sinds 2017. Eind 2016 besloot de gemeente Leidschendam-Voorburg om de burgerparticipatie en daarmee de sociale cohesie actief te bevorderen. Daarom stelde de gemeente een budget beschikbaar voor het eerste jaar. Een aantal burgers ging daarmee aan de slag en vroeg aan de bewoners van de wijk Bovenveen waar het geld aan besteed moest worden. De meeste stemmen gingen naar sport- en spelactiviteiten. In 2017 organiseerde Fenomeen Bovenveen dan ook meteen drie sport- en spelevenementen. Ze droegen ook hun steentje bij aan de organisatie van de Burendag.  Atte: “Vorig jaar gingen we daarmee door en organiseerden we ook de buitenspeeldag en een bustocht voor minder-validen. De sport- en spelevenementen vinden plaats aan het begin van de schoolvakanties. In Bovenveen wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. Kinderen kunnen niet altijd op vakantie.”

  Dance event 

  “Waar kinderen zijn komen de ouders en opa’s en oma’s vanzelf mee!”

  Afgelopen zaterdag organiseerde de buurtorganisatie een dansfestijn in Park ’t Loo. De wethouder van de gemeente opende het evenement. Het anders zo rustige park kwam helemaal tot leven. Dansscholen The Dance Factory en Dansen aan de Vliet verzorgden dansworkshops . Ook het rolstoeldanspaar Hans en Nel van der Vegte, Nationaal Kampioenen die over de hele wereld optreden, verzorgden een wervelende show.  “Het was zo leuk dat de kinderen van The Dance Factory ook mee gingen dansen in een rolstoel. De kinderen konden ook op Dance Pads dansen. Op een scherm met begeleidende elektronische muziek kregen de kinderen instructies voor de te nemen danspasjes,” vertelt Atte ons.

  Maar het was niet alleen dansen. Ook de opblaaskussens voor groot en klein trokken veel kinderen. Warme zon en koude windvlagen wisselden elkaar af. Desondanks liep het de hele middag af en aan.  Atte: “En waar kinderen zijn komen de ouders en opa’s en oma’s vanzelf mee!”

  Financiering door samenwerking

  Sinds 2018 moet Fenomeen Bovenveen zelf zorgen voor financiering van de activiteiten. Dat doen zij door een beroep te doen op vermogensfondsen, andere plaatselijke fondsen en sponsors (natura). Het kernteam van Fenomeen Bovenveen bestaat uit vier personen waarvan de meesten overdag een baan hebben, full- of parttime. Voor de organisatie van de evenementen wordt een beroep gedaan op vrijwilligers uit de wijk Bovenveen. Bovenveen is de wijk die door de spoorlijn Amsterdam-Rotterdam gescheiden wordt van Den Haag.

  Atte: “Het eerstvolgende evenement staat gepland aan het begin van de zomervakantie. We organiseren het evenement in samenwerking met één van de grote plaatselijke voetbalorganisaties die een programma aanbiedt met voetbalgerelateerde spelen.”

  Wil je meer weten over Fenomeen Bovenveen? Neem dan contact op met fenomeenbovenveen@gmail.com of kijk op de Facebookpagina Fenomeen Bovenveen.

  Leuk, houd me vaker op de hoogte!

  Graag! We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA en interessante artikelen over bewonersinitiatief in Nederland. Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief.

  Ik wil lid worden van het LSA

  Wees welkom! Je kunt je hier makkelijk aanmelden als lid van LSA.
  Lees hier wie onze leden zijn, wat ze doen en waarom ze lid zijn van het LSA.

 • Meer van onze leden

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  “Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke ...

  Lees meer >
  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  De Stichting Alleen Samen Een heeft ten doel: het bevorderen van leefbaarheid in één of meer wijken in Etten-Leur ...

  Lees meer >
  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  De CultuurWerkplaats Tarwewijk  is een plek waar  wijkbewoners en verder iedereen die zin ...

  Lees meer >