Dinsdag Ledendag: Essenburgpark: we doen het samen!

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we meerdere initiatieven in de schijnwerpers: de PluktuinIedersTuin en de Spoortuin. Door de handen ineen te slaan hebben zij het voor elkaar gekregen dat er een prachtig nieuw park in Rotterdam is bijgekomen: Het Essenburgpark. Een mooi voorbeeld van ‘We doen het Samen’!

  Trots

  Tonny van Sommeren, één van de kartrekkers, stuurde ons een uitnodiging voor de opening van het park op 18 maart jl. “Nog net voordat het voorjaar alles groen maakt, de vogels hun plek zoeken en de eerste vlinders neerstrijken openen we met enorm veel trots samen met de gemeente en het waterschap dit waanzinnig mooie park. Gewoon bij mij voor de deur. Wat eigenlijk geen park is maar een natuurplek klem tussen spoor en wijk. ”

  na een lange adem..

  Het initiatief ontstond door de plannen die de NS hadden met gebied langs het spoor in Rotterdam-West, meer dan tien jaar geleden.  Het groene uitzicht zou met deze plannen verdwijnen. Maar de bewoners en tuinders staken hier een stokje voor. Zij gingen in protest tegen de plannen. Dit was het begin van een “roerige periode waarin we Samen een Blok vormden tegen gedwongen verhuizing, waarin we uit protest kampeerden onder een zendmast, ons vastketenden….. “, schrijft Tonny in haar uitnodiging.  Het gebied van bijna vier hectare groot is op initiatief van bewoners omgetoverd tot openbaar park.

  In plaats van bedrijfspanden ligt er nu een groengebied.

   

  van meer dan 10 jaar..

  Jarenlang hebben de Pluktuin, de Spoortuin en IedersTuin  met elkaar samengewerkt om het Essenburgpark mogelijk te maken. Door medewerking van de buurtbewoners, het Hoogheemraadschap en de Gemeente is dat gelukt. Het beheer van het park is straks in handen van de bewoners.

  “Het eindigt niet met dit mooie stukje natuur dat we voor de buurt openstellen, het is een begin. En we hebben het samen gedaan. Daar wil ik graag op proosten, kom jij ook?”

  Wij konden er niet bij zijn, Tonny, alle andere initiatiefnemers en betrokkenen, maar proosten graag alsnog op jullie mooie resultaat!

  Op de facebookpagina van Stichting het Essenburgpark kun je mooie foto’s en een video van de opening van het park bekijken.

  Bronnen | Website Essenburgpark | ArtikelWebsite Bouw Circulair | Artikel website Gemeente Rotterdam | Uitnodiging en flyer opening Essenburgpark 

  Foto’s: Facebookpagina Essenburgpark

  Meer nieuws!
  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >