Dinsdag ledendag: ‘Enschedese aandachtswijk is nu een prachtwijk’

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Wijkraad Velve-Lindenhof.

  Marinus Gouma en Gerrit Ansink zijn secretaris en oud-voorzitter van de wijkraad, ze kennen de wijk Velve-Lindenhof als hun broekzak. Beiden zijn het erover eens dat Velve-Lindenhof de laatste tien jaar onherkenbaar is veranderd. Ten goede vooral. En belangrijk: “De Velve is een volksbuurt gebleven.”

  Vogelaarwijk

  De wijk kende vroeger veel problemen door overlast van coffeeshops, kamerverhuur door huisjesmelkers vanwege de goedkope huurprijzen, prostitutie.

  Tien bewoners uit één straat wisten zich te organiseren en gezamenlijk klopten ze, op advies van de wijkagent, aan bij de Wijkraad voor ondersteuning. Ze werden hier met open armen ontvangen. De Wijkraad wilde het probleem al langer aan pakken, maar doordat veel bewoners geïntimideerd werden door de coffeeshopeigenaren was het lastig om voldoende bewijs voor de overlast te vergaren. Samen stonden zij nu sterk en was er geen angst meer voor bedreigingen en represailles. Ze zorgden voor een handtekeningenactie en de nodige getuigenverklaringen in de rechtbank. Uiteindelijk verdwenen binnen 11 jaar alle vijf de coffeeshops uit de wijk, sinds 2007 is de wijk coffeeshopvrij.

  Velve-Lindenhof werd één van de 40 Vogelaarwijken. De wijk heeft met de investering die hiermee gepaard ging, duidelijk haar voordeel gedaan.  Het geld is onder andere geïnvesteerd in grondige renovatie, nieuwbouw en een hulpverleningsplan voor werkzoekenden, opvoedkundige ondersteuning en mensen in de schuldsanering. De wijkraad heeft een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereiding en uitvoering van de plannen.

  Trots

  Terugkijkend zijn Gouma en Ansink blij met de extra aandacht voor hun wijk. “Dat klinkt misschien gek, want het was een negatief stempel. Maar het heeft Velve veel opgeleverd. Ik ben echt trots op de wijk. Het gaat de goede kant op”, vertelt Gouma tegen de krant Tubantia. De grootste veroorzakers van de trammelant in de wijk zijn de coffeeshops geweest, vindt het tweetal. Die zijn verdwenen. En ja, er is altijd wel iets aanstootgevends te vinden maar Ansink en Gouma vinden dat ze niet meer in een aandachtswijk wonen.

  De wijkraad heeft een duidelijk doel geformuleerd voor de periode 2018 – 2020: bewoners bewuster maken om zelfredzaam te zijn.  Vraag niet wat de overheid en instanties voor je zou kunnen betekenen. De vraag is: wat kan jij doen om jouw leefomgeving aangenamer te maken!

  Bronnen:

  Tubantia
  Tijdreis door Velve Lindenhof


   

  Meer lezen over wijkraad Velve-Lindenhof

  Ook lid worden van de enige vereniging van en voor bewonersinitiatief. We hebben je nodig!

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >