Dinsdag ledendag: een creatieve warme plek in een oude school

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Crabbehoeve, een bewonersbedrijf in de Dordtse wijk Crabbehof.

  Er stond een schoolcomplex leeg met drie schoollokalen op 1000 m² grond in Dordrecht. De school stond op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor woningbouw. Door de recessie werd dit plan met minimaal 10 jaar opgeschort. Toen ontstond het idee bij een groepje bewoners om een multifunctionele ontmoetingsplaats op te starten op deze centrale plek in de aandachtswijk Crabbehof.

  Met de gemeente, eigenaar van dit stukje grond, werden afspraken gemaakt zodat de bewoners konden huren.  In 2014 is de sleutel overhandigd  en kon het bewonersbedrijf Crabbehoeve van start. Het LSA heeft deze sterke club bewoners vanaf de begintijd ondersteund, onder meer met startkapitaal.

  Vergaderruimte, lunchroom en atelier

  Crabbehoeve is nu een  multifunctionele ontmoetingsplaats voor wijkbewoners. De drie lokalen zijn omgetoverd tot een sfeervolle vergaderruimte, een gezellige lunchroom en een creatief atelier. Rondom het gebouw ligt een grote moes- en beleeftuin.

  Crabbehoeve is de plek waar mensen zich welkom voelen, elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen en waarderen

  Crabbehoeve werkt met vrijwilligers. De inkomsten van de lunchroom en de verhuur kunnen daardoor direct ten goede komen aan Crabbehoeve en daarmee aan de buurt(bewoners). Crabbehoeve ontvangt geen structurele subsidie.

  Apetrots

  In Crabbehoeve vinden allerlei activiteiten plaats. Je kunt hier mensen ontmoeten, je inzetten voor de wijk, (werk)ervaring opdoen, kennis overdragen, je talenten inzetten. En er is ruimte voor goede ideeën en ontluikend ondernemerschap.

  Het is geweldig hoe het Crabbehoeve is gelukt om in een paar jaar uit te groeien tot een succesvol BewonersBedrijf met 54 enthousiaste vrijwilligers.  Wij zijn apetrots op onze mooie leden.

   


  Meer lezen over de Crabbehoeve

  Ook lid worden van de enige vereniging van en voor bewonersinitiatief. We hebben je nodig!

   

 • Meer van onze leden

  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >
  Huurders Koepel Acantus

  Huurders Koepel Acantus

  Huurderskoepel Acantus vertegenwoordigt de belangen van de 13.000 huishoudens van Woningstichting Acantus in ...

  Lees meer >