Dinsdag Ledendag: Dorpsraad Leende

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Dorpsraad Leende

  “Een dorp bestaat uit dorpsbewoners, zij maken het dorp.”

  Dat is het uitgangspunt van de Dorpsraad Leende.  Als contactpersoon voor de gemeente Heeze-Leende zet de dorpsraad zich in om de leefbaarheid van het dorp voor de bewoners te verbeteren.

  Fileleed en andere ergernissen

  Dorpsraad Leende is al langere tijd druk met het fileleed. Daardoor ervaren veel inwoners van Leende overlast . Met name het sluipverkeer tijdens de ochtendspits is een probleem. Zodoende startte het project ‘Samen mee naar de A2’. Het is een burgerinitiatief dat door de dorpsraden van Sterksel en Maarheeze in het leven werd geroepen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een samenwerking met onder ander de gemeenten Heeze-Leende, de provincie Noord-Brabant en bedrijven die met de file-overlast te maken hebben. Zij hebben een plan gemaakt met maatregelen om de overlast te beperken. Dorpsraad Leende zorgde ervoor dat de klachten van bewoners werden opgepikt. En met succes: het plan is gepresenteerd en er was veel bijval van bewoners.

  Bewoners bepalen het!

  Dat is niet het enige wat ze in Leende voor elkaar hebben gekregen! Bewoners van de gemeente ergerden zich aan de (lange) wachttijd van meldingen over bijvoorbeeld een gat in de weg, zwerfafval, rioolverstopping, ongedierte, wateroverlast of een omgewaaide boom. De gemeente gaf gehoor aan deze klacht. Voor klein onderhoud in een situatie die geen direct gevaar oplevert, heeft de gemeente daarom geld beschikbaar gesteld. Bewoners besluiten nu welke ergernissen in 2019 aangepakt moeten worden. Dorpsraad Leende inventariseert de meldingen over de ergernissen en zo weet de gemeente welke problemen de bewoners het belangrijkst vinden.

  Mooie voorbeelden wat ons betreft van samenwerking tussen bewoners en gemeente, mede dankzij “een groep betrokken, Lindse burgers die iets moois van ons dorp willen maken”, aldus een recensie op de Facebookpagina van de Dorpsraad!

  Bronnen |Facebookpagina Dorpsraad Leende| Artikel: “Veel bijval voor aanpak sluipverkeer”| Artikel: “Samen mee naar de A2” van de gemeente Heeze-Leende | Artikel: “Geld beschikbaar voor kleine ergernissen aan wegen, fietspaden, voetpaden en bermen” van de gemeente Heeze-Leende 

  Foto: Facebookpagina Dorpsraad Leende

  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

  Gerelateerde nieuwsartikelen

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >