Dinsdag Ledendag: Dorpshuis Fort Vreeswijk

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op Dorpshuis Fort Vreeswijk. 

  Fort Vreeswijk ligt in de Nieuwegeinse wijk Vreeswijk en is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het prachtig oude fort is sinds 1 januari 2014 in beheer van bewoners van Vreeswijk. Ze vieren dit jaar hun eerste lustrum.

  5 jaar zelfbeheer

  Het aantal mensen dat van het dorpshuis gebruikt maakt is enorm gestegen. Sinds 2014 is het aantal bezoekers gegroeid van 23.000 naar bijna 28.0000 in 2017.  Dat gaat niet vanzelf! In 2015 richtten een aantal buurtbewoners de Stichting Dorpshuis Fort Vreeswijk op. Hun doel? Ze dragen zorg voor het beheer, behoud en het verantwoord exploiteren van het Dorpshuis. Het Dorpshuis heeft allerlei functies, en heeft buiten de maatschappelijke betekenis ook een zorg- en welzijnsfunctie voor de wijk Vreeswijk in Nieuwegein.

  Steeds meer een solide ‘bedrijf’

  De bewoners wilden graag het gebouw aanpassen en begonnen met een renovatie. De verbouwing ging zeker niet zonder slag of stoot, maar resulteerde wel in een prachtig vernieuwd en toekomstbestendig gebouw. Nu is er genoeg ruimte voor alle activiteiten en voorzieningen die in het dorpshuis gehuisvest zijn. Je kunt er onder andere terecht voor de huisartsenpraktijk Vreeswijk, Saltro, Buurtzorg Nieuwegein Zuid en De Peuterspeelzaal ’t Piraatje. De stichting verhuurt ruimtes en gebruikt de inkomsten vervolgens om huur aan de gemeente te betalen.

  Monique de Beer, coördinerend vrijwilliger van de Stichting: “Waar ik het meest trots op ben is dat wij de verbinding met de wijk tot stand weten te brengen, en dat dat ons heel goed afgaat. Onze activiteiten worden heel goed bezocht. We ontwikkelen ons steeds meer tot een solide ‘bedrijf’. Lokaal samenspel met inwoners kan wel degelijk succesvol zijn.”

  Honderdtwintig vrijwilligers

  Inmiddels werken zo’n honderdtwintig vrijwilligers samen met (zorg-)professionals die gebruikmaken van Fort Vreeswijk om samen activiteiten en diensten aan te bieden voor medebewoners waar om gevraagd wordt. Daarnaast worden er activiteiten door externen aangeboden. Elke dag zijn er tal van activiteiten voor jong en oud, echt voor elk wat wils, zoals je kunt zien op de activiteitenagenda op de website.

  Bronnen | Website Dorpshuis Fort Vreeswijk | Facebookpagina Dorpshuis Fort Vreeswijk | Foto: Facebook Dorpshuis Fort Vreeswijk 

  We bezorgen je graag het laatste nieuws over bewonersinitiatieven in Nederland. Klik & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Sluit je aan bij onze beweging en word lid van LSA Bewoners.

 • Meer van onze leden

  Stichting Reload the City

  Stichting Reload the City

  De stichting Reload the City is opgericht uit liefde voor Amsterdam Nieuw-West, maar vooral ook uit liefde voor ...

  Lees meer >
  Buurthuis de Hoven

  Buurthuis de Hoven

  Stichting Buurthuis de Hoven is opgericht met als doel het realiseren en exploiteren van een buurthuis dat onderdak ...

  Lees meer >
  Stadsonderneming Zutphen

  Stadsonderneming Zutphen

  De Stadsonderneming Zutphen is een onafhankelijke stichting die door een groep maatschappelijk betrokken burgers is ...

  Lees meer >