Dinsdag Ledendag: de Coöperatieve Wijkraad

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: de Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk in Groningen. 

  De Oosterparkwijk is de eerste wijk in Nederland met een Coöperatieve Wijkraad. Het is een experiment, geïnspireerd op ervaringen in Londen. Het is een samenwerking tussen gemeente en bewoners: elf wijkbewoners nemen samen met zes gemeenteraadsleden beslissingen over de Oosterparkwijk. De wijkbewoners zijn in de meerderheid, want zij weten het beste wat er speelt in de wijk.

  Waar gaat het over?

  In de Coöperatieve Wijkraad nemen wijkbewoners en raadsleden beslissingen over onderwerpen in en van de wijk. Welke onderwerpen dit zijn, dat bepaalt de Wijkraad zelf. Dit kan van alles zijn: het groen in de parken, speelplekken voor de kinderen, zorgen voor elkaar, veilige straten, kunstwerken. Maar zij hoeven niet alles zelf te bedenken en beslissen. Een wijkpanel van bijna 400 wijkbewoners ondersteunt de Coöperatieve Wijkraad met input en feedback.

  Spelregels

  Om deze samenwerking en dit nieuwe experiment goed te laten verlopen is een aantal spelregels opgesteld. Ook voor de andere bewoners van de Oosterparkwijk en de Gemeente Groningen is het goed te weten waar ze aan toe zijn. De spelregels zijn samen opgesteld door bewoners, ambtenaren, raadsleden en ondernemers.

  Een paar van deze spelregels:

  • de Coöperatieve Wijkraad legt verantwoording af aan de wijk over beslissingen, ontwikkelingen, resultaten en besteding van het budget
  • bewoners mogen iets op de agenda zetten
  • de Coöperatieve Wijkraad beslist alleen over onderwerpen nadat wijkbewoners hun mening hebben kunnen geven.

  Bijna een jaar Coöperatieve Wijkraad

  De Coöperatieve Wijkraad is inmiddels al bijna een jaar actief. In september 2018 heeft de Wijkkrant Oosterpark één van de raadsleden geïnterviewd met de vraag:  wat is er na ruim een half jaar gebeurd, hoe staat het ermee en wat kunnen wijkbewoners nog verwachten? Hieronder kun je het artikel lezen.

  Bronnen

  Foto: Facebookpagina Coöperatieve Wijkraad

  Ook lid worden van het LSA

  Op de hoogte blijven van LSA nieuws
 • Meer van onze leden

  Stichting Reload the City

  Stichting Reload the City

  De stichting Reload the City is opgericht uit liefde voor Amsterdam Nieuw-West, maar vooral ook uit liefde voor ...

  Lees meer >
  Buurthuis de Hoven

  Buurthuis de Hoven

  Stichting Buurthuis de Hoven is opgericht met als doel het realiseren en exploiteren van een buurthuis dat onderdak ...

  Lees meer >
  Ammeroetoe

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe is ontstaan als onderdeel van het project Nieuw Zuid in Harlingen en groeit uit tot een bewonersbedrijf . ...

  Lees meer >