Dinsdag ledendag: Buurtcentrum de Driehoek

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Buurtcentrum de Driehoek.

  Buurtcentrum De Driehoek in Zelfbeheer

  We gaan terug naar het jaar 2013. Buurtcentrum de Driehoek in de wijk Tuindorp Buiksloot in Amsterdam Noord, dat al 70 jaar een buurtfunctie heeft, wordt bedreigd met sluiting. De beheerder, een welzijnsorganisatie, is failliet verklaard. Een aantal bewoners besluit het buurtcentrum te redden omdat het te waardevol is voor de wijk. Stichting Blauwe Zand wordt opgericht.”Toen ben ik betrokken geraakt”, vertelt Jan Siersma, secretaris van de Stichting ‘Blauwe Zand’ in een interview met LSA. “Ik werd bestuurslid, want dit mooie buurthuis verdient steun en ik wil me ervoor inzetten dat deze plek blijft.”

  Er wordt een deal gesloten met de gemeente: als dit nieuwe bestuur De Driehoek draaiende kon houden, dan zouden ze de eerste twee jaar geen huur hoeven te betalen.

  Succes

  Stichting Blauwe Zand wist De Driehoek niet alleen draaiende te houden, ze wisten het buurtcentrum tijdens het eerste jaar zelfs tot een succes te maken. Het was hard werken: ze moesten direct aan de bak, de exploitatie van het buurtcentrum continueren, managen, enthousiasmeren, regelen en coachen.

  Samenwerking

  In een interview met LSA over de wijkenaanpak in Stadsdeel Noord spreken Jan Siersma en Janine Westerveld, ook een actieve bewoner in Stadsdeel Noord, over onder andere de samenwerking tussen Gemeente, Welzijn en vrijwilligers. Zij vinden dat de samenwerking te wensen overlaat, ten koste van de  buurthuizen. “Het is zonde dat er zowel vanuit de gemeente als vanuit welzijnsinstellingen slecht wordt samengewerkt met die buurthuizen die gerund worden door vrijwilligers”,  zegt Siersma hierover. “In de ‘Huizen van de Wijk’ (Welzijnsorganisatie)  zitten nu beroepskrachten die ervoor moeten zorgen dat bewoners activiteiten bedenken en uitvoeren. Tot de idiotie aan toe. Echt hoor, ik sta ervan te kijken wat ze durven te vragen aan hoogbejaarde vrijwilligers! Gelukkig zijn er een paar buurthuizen in zelfbeheer overgenomen, zoals de Driehoek waar we nu zitten, dit is een plek waar je als bewoner thuis voelt.”

  Ontmoetingsplek voor en door bewoners

  In de Driehoek wordt er nog steeds even hard gewerkt en heeft het buurthuis de hele week door allerlei activiteiten: samen eten, kinderprogramma’s, dans, zelfverdedigingslessen, muziek, een rommelmarkt en nog veel meer. Alle activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers en ZZP’ers uit de buurt. De gemeente blijft eigenaar van het gebouw, maar de volledige exploitatie wordt door vrijwilligers gerealiseerd. Momenteel huurt de stichting het gebouw van de gemeente.

  En nog steeds heeft de stichting als motto:  “Wij willen deze geweldige plek in de buurt laten opbloeien tot een ontmoetingsplek voor iedereen.”

  Bronnen:
  Artikel: https://stedenintransitie.nl/stadbericht/buurtcentrum-de-driehoek
  Interview: “Gemeente: kom dan naast ons staan” https://www.lsabewoners.nl/gemeente-kom-naast-ons-staan/
  Website Buurtcentrum de Driehoek: http://www.bcdedriehoek.nl/

  Foto: Facebookpagina Buurtcentrum de Driehoek

  Meer weten over Buurtcentrum de Driehoek

  Ook lid worden van het LSA

  Op de hoogte blijven van LSA nieuws

   

 • Meer van onze leden

  Stadsonderneming Zutphen

  Stadsonderneming Zutphen

  De Stadsonderneming Zutphen is een onafhankelijke stichting die door een groep maatschappelijk betrokken burgers is ...

  Lees meer >
  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >