Dinsdag Ledendag: 10 jaar Ieder kind een eigen boek

 • Onze leden zijn stuk voor stuk goud waard. Allemaal hebben ze geweldige verhalen te vertellen. Het zijn de doeners, de vormers, de mensen die buurten mooier maken. Wij willen hun verhalen doorgeven. Wie zijn deze BewonersBedrijven, buurthuizen, bewonerscommissies en buurtcoöperaties en wat doen ze? Op Dinsdag Ledendag lichten we een van onze leden uit. Vandaag zetten we de schijnwerpers op: Stichting Ieder Kind een Eigen boek. 

  “Een kind dat kan lezen is een kind dat kan leren. Een kind dat kan leren is een kind dat kan slagen in zijn toekomst. Laat kinderen lezen. Geef ieder kind een eigen boek!”

   

  “Ik ben heel trots”, zegt Mevrouw Gé Ruijfrok, bedenker en initiatiefneemster in het voorwoord van het boek ter ere van het 10-jarig bestaan van de Stichting. “Dat kinderen slecht lezen in mijn wijk zat me dwars. Want dat heeft directe invloed op de samenleving, dacht ik”, schrijft ze verder.

  Ieder kind een persoonlijk boek
  De Stichting is in 2008 opgericht. De aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat 10% van de kinderen van 8 jaar op de Nederlandse Basisscholen niet kan lezen, waardoor zij een leerachterstand oplopen. Met het leesproject ‘Ieder Kind een eigen boek’ krijgen alle leerlingen gratis een persoonlijk boek met een maatschappelijk thema, waarin zij zelf de hoofdrol spelen met vriendjes. Gebleken is dat het herkennen van hun eigen naam de kinderen aanmoedigt om verder te lezen.

  “Het is werkelijk een genot om te zien hoe kinderen op de boekjes reageren waar hun eigen naam in staat”, zegt Yvonne, al vanaf het begin vrijwilligster bij het project.

  Het kind leest het verhaal vaak steeds weer achter elkaar omdat hij of zij en vrienden deel uitmaken van het verhaal—ze zijn centrale figuren in het verhaal en dat fascineert het kind. Daarna laat het kind zijn of haar boek aan vele ander kinderen zien en samen zullen dan het verhaal nog eens lezen. En terwijl ze lezen wordt de les die het verhaal vertelt, over een schoon milieu, brandveiligheid en een goede eigen gezondheid iets dat ze nooit meer vergeten.

  Volhouden, volhouden, volhouden
  Wat maakt zo’n initiatief van een groep bewoners nou zo bijzonder? “Gewoon doen en niet wachten op het schrijven van ingewikkeld beleid hoe je dit vraagstuk aanpakt. Aansluiten bij de leefwereld van de kinderen, wijkbewoners en scholen. Het willen samenwerken en krachten bundelen met iedereen die jouw idee verder kan brengen (veel ministers en andere bekenden werden ambassadeur). De persoonlijke benadering van de initiatiefnemers die het gezicht zijn van het project. En vooral: volhouden, volhouden, volhouden”, schrijft Thijs van Mierlo van het LSA in de jubileumuitgave.

  We gaan gewoon door 
  De Stichting heeft in de loop der jaren vele vrijwilligers, bedrijven, ambtenaren, sponsors aan zich weten te binden. Het succes van de Stichting leverde Gé Ruijfrok een nominatie op voor ‘Amsterdammer van het jaar 2017’.

  “We gaan gewoon door”, zegt Gé Ruijfrok in het voorwoord. En dat is goed nieuws voor kinderen bij wie het lezen van een boek niet zo vanzelfsprekend is!

  Bronnen:
  Boek: Uitgave ‘Ieder kind een eigen boek, 10 jaar’
  Website ‘Geef een boek’

  Meer weten over Ieder kind een eigen boek

  Ook lid worden van het LSA

  Op de hoogte blijven van LSA nieuws

   

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >