Deze 5 initiatieven doen mee met nieuw programma jongeren actief in de buurt

 • Jongeren lijken minder actief te zijn in hun buurt dan ouderen. Maar schijn bedriegt. Zo doet de helft van alle jongeren bijvoorbeeld weleens vrijwilligerswerk. Denk aan het organiseren van een voetbaltoernooi in de wijk of een meidenavond in het buurthuis. Wel is het zo dat de gemiddelde leeftijd van actieve bewoners vaker wat hoger is, maar dat komt doordat er nu eenmaal minder jongeren dan ouderen zijn.

  Jongeren willen en kunnen best actief zijn. Daarom willen wij graag weten welke lessen en ervaringen we kunnen leren van initiatieven die al bezig zijn met het betrekken van jongeren bij hun activiteiten? Wat zijn hun vragen en welke antwoorden hebben experts en ervaringsdeskundigen? De komende maanden gaan we samen met 5 initiatieven op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Hieronder stellen wij de initiatieven aan jullie voor.

  Problemen samen oplossen

  Bewonersinitiatief Buitenhof | In Emmen in de wijk Buitenhof is het gelukt om van een probleem een kans te maken. Veel scholieren zorgden voor overlast in deze buurt. Ze gooiden afval in het gezamenlijke park, of hingen op plekken waar dat niet zo fijn was voor de medebewoners. Wat er meestal gebeurt in zo’n situatie is dat bewoners gaan klagen bij de school of het jongerenwerk of ze melden de overlast bij de gemeente. Maar de bewoners van deze wijk kozen voor een andere aanpak: ze gingen actief in gesprek met de jongeren en vroegen waarom ze dit gedrag vertoonden. Samen hebben ze gewerkt aan oplossingen, die zo positief waren dat zelfs de NOS en RTV Drenthe er aandacht aan hebben besteed. (Check de beelden hier). Vanuit dit succes willen de bewoners onderzoeken hoe er nog beter kan worden samengewerkt kan worden met jongeren. Daarnaast willen ze ook acties en activiteiten opzetten die aansluiten bij de behoeftes van de jongeren én bij de inwoners van de wijk.

  Jongerennetwerk JongZwijndrecht 

  Stichting JongZwijndrecht | Een jongerennetwerk uit Zwijndrecht, dat hard aan de weg aan timmert om hun activiteiten verder te ontwikkelen. In het korte bestaan van de stichting – ze bestaan pas sinds 2018 – hebben ze bereikt. Momenteel is er een flinke whatsapp-groep en een levendige facebook-community waarin vele Zwijndrechters hulpvragen kunnen stellen, die jongeren dan vervolgens beantwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen voor een zieke buurvrouw of een wandje schilderen in huis. Inmiddels hebben de leden van JongZwijndrecht een eigen ruimte tot hun beschikking die ze samen met jongeren uit de wijk willen opknappen. Uiteindelijk moet de ruimte omgetoverd worden tot een ontmoetingscafé voor jong en oud dat helemaal wordt gerund door jongeren.

   

  Buurttelevisie en live-concerten

  Indische Buurt Televisie | Jongeren communiceren vooral via hun mobiel en kijken minder televisie of luisteren veel minder naar de radio dan ouderen. Maar ze zitten wel veel op social media zoals Instagram, Youtube, Tiktok en in iets mindere mate op Facebook. In Amsterdam-Oost is een bewonersinitiatief ontstaan dat via internet een soort non-lineaire tv-zender bestiert. De bewoners informeren de buurtbewoners via Facebook, YouTube, Instagram, Twitter over zaken die hen bezig houden. Hun programmering bestaat uit live concerten, nieuws en reportages uit de wijk. Een wekelijkse talkshow is in de maak. Weer een volgende stap is om jongeren net als kijkers en makers bij de buurttelevisie te betrekken. Want jongeren zijn een belangrijk onderdeel van de Indische Buurt, maar hun stem wordt nog onvoldoende gehoord. Door ze zelf ook media te laten maken leren ze hoe ze zelf een verhaal kunnen overbrengen en hun problemen en leefwereld onder de aandacht kunnen brengen.

  Basisschool, bedrijven en jeugdraad

  Lierop Leeft | Een dorpscoöperatie waar al veel inwoners van dit kleine Brabantse dorpje lid van zijn. Maar het streven van de dorpscoöperatie is om nog meer inwoners van Lierop lid te maken. Lierop Leeft moet voor de Lieroppers voelen als ‘mijn club’. De focus ligt vooral op initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit van leven in Lierop. De coöperatie wil een zo’n groot mogelijk saamhorigheidsgevoel creëren onder alle bewoners waarbij bureaucratie tot een minimum wordt beperkt. En met álle bewoners, bedoelt de coöperatie nadrukkelijk ook jongeren. In samenwerking met de basisschool, een aantal bedrijven en de jeugdraad hebben ze jongeren laten nadenken over de vraag hoe ze over 5 à 10 jaar hun leefomgeving willen zien. Hier zijn geweldige ideeën uitgekomen die ook nog eens realiseerbaar zijn. Dit experiment smaakt naar meer. De coöperatie Lierop wil na dit succes veel meer met jongeren samenwerken en zoekt aanknopingspunten om dit te doen.

  Een sportief buurthuis

  SV Helios | Dit initiatief is getransformeerd van een gewone voetbalclub uit Deventer naar een plek waar jongeren leren, werkervaring opdoen en sporten. SV Helios gebruikt sport als verbindend element in de wijk. Het initiatief organiseert activiteiten waarbij de bewoners samen in beweging zijn en samen genieten in het sportieve buurthuis SV Helios. Het doel is steeds: het creëren van een actievere, veiligere en socialere wijk. Een wijk voor elkaar. Al vijf jaar lang komen buurtbewoners, scholieren, vrijwilligers en anderen samen om te bewegen, te leren, te eten en te genieten. Samen met verbindingscentrum de Fontein en de 5hoek biedt SV Helios in de wijken Colmschate-Noord, Colmschate-Zuid en de Vijfhoek diverse activiteiten aan. Ze zijn als initiatief al goed op weg en hebben al veel bereikt. De uitdaging is nu om de huidige vrijwilligers mee te nemen in dit proces. Hoe kunnen ze deze vrijwilligers op een juiste manier laten inleven in jongeren?

  Wil je meer weten over dit programma: Jongeren actief in de buurt.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >