Denk mee over de Omgevingsregeling!

 • De Omgevingswet is de wet die in 2021 alle bestaande wetten voor de leefomgeving gaat vervangen. De Omgevingsregeling is een van de onderdelen van deze wet. Belangrijk voor actieve bewoners, want participatie is in de Omgevingsregeling uitgewerkt. Vanaf vandaag (1 februari) kun je meedoen aan de internetconsultatie over de Omgevingsregeling. Kijk je mee?

  Participatie en de Omgevingswet, hoe zat dat ook alweer?

  De Omgevingsregeling bevat regels die nodig zijn voor de toepassing van de Omgevingswet. Ook participatie is hierin geregeld. Tijdens de bijeenkomsten over de Omgevingswet die het LSA in het najaar organiseerde bleek dat er nog veel vragen zijn over participatie. De initiatiefnemer moet met de komst van de Omgevingswet namelijk zelf voor legitimatie en draagvlak zorgen. Dus is het is belangrijk dat de overheid duidelijk is over wat een initiatiefnemer dan precies moet doen. En we moeten ervoor zorgen dat maatschappelijk initiatiefnemers zoals actieve bewoners, die vaak geen grote budgetten tot hun beschikking hebben, toch in staat zijn om samenwerking en meespraak goed te organiseren.

  Wat houdt deze ‘internetconsultatie’ in?

  Bij publicatie van een nieuwe regeling, is het gebruikelijk dat de overheid het concept eerst voorlegt aan belanghebbenden. De teksten zijn online te vinden, en je wordt uitgenodigd om jouw mening over de tekst te geven. Het ministerie van BZK vraagt daarom bewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk om een reactie te geven.

  De Omgevingsregeling is geen eenvoudige materie. Maar dit is wel hét moment voor inspraak, bijvoorbeeld over participatie.

  Je kunt vanaf vandaag (vrijdag 1 februari) meedoen aan de internetconsultatie over de Omgevingsregeling. Participatie is in deze regeling uitgewerkt. Het is geen eenvoudige materie. Maar wel hét moment voor inspraak! Kijk je mee?

  Hoe werkt het?

  De Omgevingsregeling en alle belangrijke stukken die daarbij horen, zijn gepubliceerd op een speciale website. Via de link ‘reageren op consultatie’ kun je jouw reactie geven in het tekstvak. Ook kun je een bestand uploaden waarin je jouw reactie hebt opgeschreven. Nadat de consultatie is gesloten, worden de reacties, waarvan de inzender heeft aangegeven dat deze openbaar mogen zijn, gepubliceerd. En alle reacties worden meegenomen in het proces om tot een definitieve Omgevingsregeling te komen. Let op: je kunt reageren tot en met 8 maart.

   

  Verder lezen:

  Kijk voor inspiratie over participatie nog eens op de interactieve poster die het LSA maakte over de Omgevingswet.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >