De storm voor de stilte

 • Vlak voor de zomer begon hebben we hier bij het LSA heel veel gedaan. Een greep uit onze activiteiten: we hebben sterke bijeenkomsten gehouden, bij Kan wél! zijn er prachtige initiatieven ontstaan, we hebben een mooie film gemaakt (!), grote slagen geslagen in het project BewonersBedrijven, afscheid genomen van een collega en alweer nieuwe collega’s verwelkomt en een nieuw vakblad voor bewoners gemaakt! 

  Regionale Bijeenkomsten

  Er zijn mooie regiodagen gehouden. De laatste was eind juni in Woensel West, Eindhoven. Mede door de grote inzet van bewoners is Woensel-West vanuit een flinke achterstandspositie een prachtwijk geworden. Op deze dag werd over dit veranderingsproces verteld en was er een leuke wijkexcursie langs projecten, organisaties en locaties in de buurt. Ook werd er flink gesproken over drie thema’s die spelen in de buurt: ‘veiligheid’, ‘problematiek achter de voordeur’ en ‘het imago van de wijk’. Binnenkort vindt u hier op de site een verslag!

  Dat verslag is er wel al over een goede regiodag die in Almere Stedenwijk werd gehouden. De dag ging vooral over de omslag die gemaakt wordt van bewonersparticipatie naar een participerende overheid. Lees hier over de dag:  Burgers de baas in Stedenwijk.

  Met Europese partners

  Daarnaast organiseerden we met Europese partners een interessante internationale slotconferentie van het Euopees uitwisselingsproject waar we we het afgelopen jaar deel van uitmaakten. We keken en vergeleken hoe ander Europese landen met hun stadswijken en de actieve bewoners in deze wijken omgaan.  Op 7 juni, tijdens de slotconferentie in Utrecht, deelden we ervaringen en ideeën met onze Europese partners (UK, Griekenland, Finland, Zweden) en geïnteresseerde Nederlandse bewoners, politici, ambtenaren en beroepskrachten. Steve Clare (Deputy Chief Executive van de Engelse organisatie Locality) betoogde dat het misschien even duurt, misschien zelfs jaren of tientallen jaren. Maar dat het gaat lukken, de burgerkrachtbeweging gaat de wereld buurt voor buurt veranderen! De kracht van onderop is sterk, betoogde hij, en verandering hangt al in de lucht.

  Met bijzondere partners

  Een heel andere conferentie hielden we eind juni: 25 jaar aandacht voor wijken heette deze conferentie. We wilden met nieuwe partijen de samenwerking zoeken om ervoor te zorgen dat de volgende 25 jaar aandacht voor wijken nog veel meer op gaat leveren! Hoe? Daar heeft het LSA veel ideeën over. Lees het online verslag over de conferentie.

  Kan wél!

  Kan wél! is ons bottom-up activeringsprogramma waar mensen bewoners activeren om initiatief te nemen in de buurt, maar die initiatieven nooit overnemen. Er zijn op dit moment twee Kan wél!-steden: Almere (Stedenwijk) en Delft (Buitenhof). In beide wijken loopt het project heel goed, er gebeurt zo veel dankzij Kan wél! en de bewoners uit deze wijken. In Almere staat op 6 juli bijvoorbeeld een jeugdtheatergroep van buurtbewoners, onder leiding van een bevlogen Almeerder op het podium. En wat voor podium: ze hebben hun première in de Schouwburg van Almere. Lees meer.

  Film over burgerkracht

  Vier bijzondere initiatieven hebben we in beeld gebracht met de film: Burgerkracht zoekt samenwerking. Vier verregaande en onafhankelijke burgerprojecten vertellen wat zij doen en waar ze tegenaan lopen. Ga naar YouTube.

  Bewoners nemen pand over

  U heeft er misschien al over gehoord: het BewonersBedrijf Malburgen  in oprichting neemt stap voor stap de exploitatie van een enorm pand over. Het mooie nieuws van de pionierende bewoners heeft flink de pers gehaald. Van de Volkskrant tot RTV Arnhem tot RTL Nieuws: iedereen was erbij! Lees meer.

  Wisselingen

  Kristel Jeuring, onze medewerker voor het experiment BewonersBedrijven, heeft ons verlaten… Ze heeft een baan aangeboden gekregen bij Locality, onze samenwerkingspartner in Engeland. Een tijdje geleden heeft ook Nicole Estejé het LSA verlaten, dus was er ruimte voor twee nieuwe tijdelijke medewerkers op het project BewonersBedrijven. We hebben Milja Kruijt en Laure Heilbron aangenomen. Milja is zelfbeheerexpert, coach en onderzoeker en zij zal zich binnen dit project vooral bezighouden met het coachen en ondersteunen van de bewonersgroepen die een zelfstandige onafhankelijke organisatie willen oprichten. Laure is strategisch consultant en oprichter van een social enterprise directeur geweest en zal zich meer richten op het ontwikkelen van verdienmodellen en ondernemingsplannen.

  BewonersBerichten

  Tot slot is net ons zomernummer ban BewonersBerichten naar de drukker gestuurd. Daarin leest u onder meer alles over de projecten en bijeenkomsten die we net noemden, maar dan uitgebreider en met mooie foto’s. Ook buurtnieuws uit de wijken en een mooi interview met Ciska Arnold: de grand dame van het LSA. Het nummer ligt rond de 13e in uw brievenbus (als u geabonneerd bent!). Maar u kunt hier alvast even kijken.

  De stilte

  Het LSA is niet dicht, maar wel iets minder bereikbaar de aankomende tijd. We zijn veel op pad in het land ter voorbereiding van allerlei bijeenkomsten en ter ondersteuning van bewonersgroepen. Daarbij hebben sommige personeelsleden vakantie.

  We wensen u een fantastische zomer toe.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >