De Omgevingswet: vijf aandachtspunten voor actieve bewoners

 • Bewoners zetten zich overal in Nederland in om de plekken waar we wonen en werken leefbaar en gezond te houden. Daar is vaak ook samenwerking met de overheid of andere (markt)partijen voor nodig. Voorwaarden zijn een gelijke en open samenwerking. De komst van de Omgevingswet in 2021 ondersteunt dit. En zorgt ervoor dat eigentijdse spelregels gemaakt kunnen worden. Maar om ervoor te zorgen dat er echt samen wordt gewerkt aan wijken, steden en dorpen, moet er meer gebeuren. Het LSA heeft 5 aandachtspunten voor de Omgevingswet benoemd op een interactieve poster.

  In het najaar van 2018 hebben actieve bewoners en professionals uit heel Nederland in 5 bijeenkomsten nagedacht over de kansen die de komst van de Omgevingswet biedt voor bewoners en hun initiatieven. Tijdens deze bijeenkomsten werden ook zorgen en aandachtspunten benoemd. Wij hebben ze samengevat in 5 punten die belangrijk zijn om de komende periode samen te onderzoeken en uit te werken. Zodat een speelveld kan ontstaan met actieve bewoners als gelijkwaardige speler naast de overheid en marktpartijen. Ook staan er een aantal goede voorbeelden op, waarbij bewoners zelf het initiatief hebben genomen en een praktische oplossing voor zo’n aandachtspunt hebben benoemd.

  In Utrecht organiseerden bewoners van Lunetten een burgertop. De uitkomsten daarvan vormen de input voor de Omgevingsvisie Lunetten.

  Op de achterkant van de poster vind je meer uitleg bij de aandachtspunten. En ook enkele weetjes over de Omgevingswet. Je kunt deze poster gebruiken om te bespreken wat er in jouw gemeente op deze punten wordt gedaan of wat belangrijk is om nú in gang te zetten.

  Op weg naar een gelijk speelveld

  Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Omgevingswet een succes wordt. Dat het nieuwe speelveld niet alleen op papier maar ook in de praktijk ontstaat. Het vraagt inzet, kracht, enthousiasme en kennis. En afspraken over wat ervoor nodig is om bewoners eigenaarschap en verantwoordelijkheid te geven. Het LSA maakt zich hier sterk voor. Met kennis: we verzamelen, bundelen en delen kennis. Of het nu gaat om je waarde laten zien, een goed essay met aandachtspunten voor gemeenten over de Omgevingswet, gedegen kennis over buurtrechten. Op de website staat alle informatie in het kennisdossier Omgevingswet bij elkaar. Maar ook met bijeenkomsten: in 2019 willen we verschillende bijeenkomsten over de Omgevingswet organiseren. Houd onze agenda in de gaten.

  Een interactieve versie van deze poster – met links – kun je hier downloaden.

 • Meer van onze leden

  Buurthuis de Hoven

  Buurthuis de Hoven

  Stichting Buurthuis de Hoven is opgericht met als doel het realiseren en exploiteren van een buurthuis dat onderdak ...

  Lees meer >
  Ammeroetoe

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe is ontstaan als onderdeel van het project Nieuw Zuid in Harlingen en groeit uit tot een bewonersbedrijf . ...

  Lees meer >
  Stichting Het Lokaal

  Stichting Het Lokaal

  Stichting Het Lokaal is onderdeel van het bewonersinitiatief Haag en Hof te Houten. De stichting beheert Het Lokaal, ...

  Lees meer >