De nieuwe lief- en leedstraten

 • Naar voorbeeld van Rotterdam starten Utrecht en Gouda ook met Lief- en Leedstraten. In Rotterdam zijn de Lief- & Leedstraten onderdeel van het Opzoomeren, dat al ruim 25 jaar bestaat. Deel 4 in een serie over community building: bewoners van een straat werken samen aan kleine acties om hun straat leefbaar houden.

  Dit is een sfeerimpressie van de online sessie ”De nieuwe Lief en Leedstraten” tijdens de popeldag 2020. Geschreven door Heleen van Praag.

  In 2013 ontstond het Lief- & Leedproject. Bewoners kunnen zich aanmelden als gangmaker en een budget (het Lief & Leedpotje) aanvragen om daarmee een attentie te kopen voor iemand uit de straat. Alle buren uit de straat kunnen mensen aandragen die wel een bloemetje of doos chocola verdienen.

  Wil van Vugt is in Rotterdam gangmaker van het eerste uur en betrekt kinderen en jongeren bij al haar straatactiviteiten. Ze heeft in de loop der jaren veel voor elkaar gekregen voor en met de buurt. En het is vanzelfsprekend dat buren elkaar helpen, bijvoorbeeld bij een verhuizing.

  ‘Het geldpotje moet nooit voorop staan’, zegt Kees Fortuin die in Utrecht met Lief & Leedstraten bezig is. “Het gaat om betrokkenheid met de straat.” Wij beginnen met het gesprek met de bewoners. “Wie ken je in de straat? Wie doet er wel eens wat voor een buurman- of vrouw?” Er is nog helemaal geen geld geregeld maar dat komt wel.

  Van bewoners tot bewoners

  Ook in Gouda staat het geld niet voorop. Het is een aanleiding om contact te leggen. Heleen van Praag vertelt dat via Gouda Bruist zich in een paar weken tijd al 25 straten hebben aangemeld om mee te doen. “Nu zijn we bezig alles te organiseren en de financiering rond te krijgen.” Manon Vonk is een van die enthousiaste bewoners in Gouda. Ze wil niet alleen meedoen met haar eigen straat maar probeert ook andere straten enthousiast te maken. ‘Dan gaat het werken’, zegt Heleen. “Als bewoners zelf weer andere bewoners benaderen in plaats van dat bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie dit oppakt.”

  Kees laat speciale kaarten zien die in Utrecht zijn gemaakt voor de Lief & Leedstraten. Er wordt enthousiast op gereageerd in de chat: “Wat leuk die kaarten. Mooi aanknopingspunt voor ABCD-gesprekjes. Waar kan ik ze bestellen?”

  Iemand vraagt zich af of Lief & Leed ook kan werken in buurten met veel overlast en criminaliteit. Wil van Vugt zegt dat dat juist zo mooi is in hun buurt. De kinderen van toen zijn nu volwassenen en hebben zelf weer kinderen. Ze hebben hun netwerk in de buurt en durven anderen aan te spreken op hun gedrag. Na 25 jaar Opzoomeren is een hele generatie hiermee opgegroeid. Community building is iets van lange adem maar dan zie je ook de effecten. Dat stemt hoopvol.

  Meer informatie

  Over de methodiek: Johan Janssens (johan.janssens@opzoomermee.nl) of Ireen van Lem (ireen.vanderlem@opzoomermee.nl)
  Utrecht: Kees Fortuin of Loog Landaal
  Gouda: Heleen van Praag (heleen@goudabruist.nl), liefenleedgouda.nl

  Aan de slag met community building
  Community building is het werk om relaties en netwerken in buurten op te bouwen om mensen te activeren en daarmee sociale verandering tot stand te brengen. LSA gelooft in community building op zijn ABCD’s. Kennis om mee aan de slag te gaan vind je hier.
  Verslagen van de ABCD-popeldag 2020 op een rij

   

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over community building en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >