De kracht van lokale fondsen: Twentse Noabers

 • Een groot deel van de achterban van de Stichting Lokale Fondsen Nederland krijgt een plek krijgt binnen de organisatie van LSA bewoners. Reinder Witting van Het Twentse Noabers Fonds legt uit waarom je als bewonersinitiatief een fonds opricht. "Al snel merkten we dat je er alleen met kennis, de juiste adressen en een paar tientjes uit eigen broekzak nog niet bent."

  Reinder Witting had ruime ervaring in de wereld van lokale fondsen toen hij in 2018 door bewoner en oprichter Lidy Noorman werd gevraagd bestuursvoorzitter te worden van de Twentse Noaber coöperatie. Hij had in verschillende Raden van Toezicht gezeten en was voorzitter van het Lokaal Fonds Hengelo geweest. De coöperatie van en voor burgerinitiatieven was een succes. In een paar jaar tijd sloot een twintigtal sociaal bewogen leden zich aan uit allerlei hoeken: van een initiatief dat zich inzet voor spoorfietsen in Twente tot en met diverse BewonersBedrijven, zorginitiatieven en een voetbalclub. Aan goede wil, ideeën en werkdrift ontbrak het bij nieuwe initiatieven niet, maar wel aan kennis en geld.

  NIEUWS Stichting Lokale Fondsen Nederland heeft LSA gevraagd om haar activiteiten grotendeels over te nemen. Het LSA doet dat graag en verwelkomt de lokale fondsen die bij de stichting zijn aangesloten met open armen. Thijs van Mierlo, directeur van het LSA: ‘Lokale fondsen genereren niet alleen geld, maar ook andere maatschappelijke initiatieven.’ Lees “Lokale fondsen sluiten aan bij LSA”.

  Van idee tot financiering

  Reinder: “De Twentse Noaber coöperatie ondersteunt burgerinitiatieven. Wij ontmoeten daardoor heel veel mensen met uitstekende ideeën om een stuk van de samenleving beter, gezonder, leuker en mooier te maken. Maar die ideeën lopen heel vaak stuk op kennis en financiering. Er komt namelijk best wat bij kijken om geld aan te vragen. Fondsen eisen vaak dat je een rechtspersoon bent, je moet bepaalde gegevens paraat hebben, een projectplan schrijven, een begroting maken. Je stuit op dezelfde problemen als waar startende ondernemingen ook tegen aanlopen. Daar heb je kennis voor nodig.”

  “Met alleen kennis, de juiste adressen en een paar tientjes uit eigen broekzak ben je er nog niet.”

  Toen de coöperatie merkte dat die kennis bij veel bewonersinitiatieven onderbrak, was zijn eerste gedachte om op dat vlak ondersteuning te bieden vanuit de coöperatie. “Maar al snel merkten we dat je er alleen met kennis, de juiste adressen en een paar tientjes uit eigen broekzak nog niet bent. Je moet naar de notaris, dat kost zo’n 500 tot 800 euro. Dan moet je nog een website laten bouwen, dat kost ook een paar pegels. Je moet een bankrekening openen, wat tegenwoordig ook al minstens honderd euro kost. We realiseerden ons dat initiatieven een klein startkapitaal nodig hebben en die wilden wij leveren. En daarom hebben we samen met Leader Zuid West Twente en Leader Noord Oost Twente het Twentse Noabers Fonds opgericht. Vanuit het fonds delen we kennis én projectsubsidies. Ook kunnen initiatiefnemers zich aansluiten bij het kennisnetwerk.”

  “Daarnaast zijn we uitvoerder van het 4D programma van Stimuland voor Zuid West Twente. In het kader van het 4D programma wijst het bestuur van het Noabers Fonds de 4D projecten in Twente toe. De financiële afwikkeling vindt plaats door Stimuland, die ons handgeld geeft om projecten te ondersteunen. We kunnen twee jaar voor heel Twente €50.000 per jaar inzetten.”

  Wegwijs in fondsenwereld

  Het grote voordeel van de aanwezigheid van een eigen lokaal fonds is vooralsnog dus vooral dat initiatieven via dit financiële instrument niet alleen een kleine bijdrage kunnen krijgen, maar ook een helpende hand. “Daarin verschillen wij van een vermogensfonds,” zegt Reinder. “Wij zeggen niet: hier heb je geld en zoek het verder maar uit. Nee, we helpen bij de opzet van het project. We maken de bewonersinitiatieven ook wegwijs in de wereld van andere fondsen. Wij weten precies bij welk fonds je terecht kunt met je aanvraag. Laatst bijvoorbeeld deden Syrische christenen een beroep op ons. Ze wilden een evenement organiseren voor vrouwelijke kerkgenoten. We hebben hun aanvraag afgewezen, maar wezen hen wel de weg naar het enige fonds dat dit soort initiatieven ondersteunt. En daar hebben ze dan ook geld van gekregen.”

  “We helpen bij de opzet van het project. We maken bewonersinitiatieven ook wegwijs in de wereld van andere fondsen.”

  Reinder is blij met het LSA als nieuwe overkoepelende organisatie voor de lokale fondsen. “Juist kleine initiatieven en burgers die willen investeren in hun directe leefomgeving, zouden door de belastingdienst gesteund moeten worden. Het LSA biedt ons op dit moment steun bij deze financiële kwestie. En ik denk dat het LSA zo goed is in belangenbehartiging dat het in de toekomst lukt om Kamerleden zo ver krijgen dat ze de geefwet veranderen en het begrip ‘burgerinitiatief’ en ‘lokaal fonds’ opnemen. Dat zou een geweldige verbetering zijn.”

  SLUIT JE AAN ALS LID Het LSA is de landelijke vereniging van en voor jullie. We zetten ons samen in voor ruimte en mogelijkheden voor bewonersinitiatieven, van wijkplatforms tot BewonersBedrijven – en sinds vandaag ook voor lokale fondsen! We delen kennis, we ontwikkelen projecten, we beïnvloeden beleid, we zorgen voor ontmoeting tussen de geweldige initiatieven in het land. Bewonersinitiatieven kunnen lid worden voor 50 euro per jaar.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over lokale fondsen en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Loftbewoner-S

  Loftbewoner-S

  De Bewonersvereniging Loftbewoner-s organiseert activiteiten voor en door bewoners (buren). Op deze manier wil zij ...

  Lees meer >
  Stichting J&S Projecten

  Stichting J&S Projecten

  Wat wil stichting J&S projecten precies? De afkorting J&S staat voor Jongeren & Senioren. De stichting ...

  Lees meer >
  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Als vertegenwoordigers van ieder stadsdeel of gebied van de gemeente Breda  organiseert de Kerngroep wijk- en ...

  Lees meer >