De 6 initiatieven Betrokken Buurten zijn bekend!

 • De 6 initiatieven die met het project Betrokken Buurten mee gaan doen zijn bekend! Met enthousiasme stellen we ze aan je voor. We hebben er veel zin in om samen te gaan leren hoe we in onze buurten en wijken eenzaamheid kunnen verminderen.

  Groeituinen in Dordrecht

  De Groeituinen in Dordrecht zijn begonnen als stadslandbouwproject, maar beheren daarnaast nu ook een oud schoolgebouw in de wijk Oud-Krispijn en organiseren vele activiteiten met en door de wijk.  Het doel is om ontmoeting te laten plaatsvinden tussen mensen.  Lees hier een artikel over de Groeituinen. Wij zijn ook bij de Groeituinen op de koffie geweest.

  GoeieBuurt in Groningen

  GoeieBuurt is een Wijkcoöperatie in de wijk Korrewegwijk en de Hoogte. GoeieBuurt is een groep bewoners die zich inzet voor elkaar en voor de iedereen in de wijk. Niet alleen om elkaar te ondersteunen, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten, gezamenlijk activiteiten te organiseren en samen te bepalen wat nodig is om een GoeieBuurt te zijn. Dit is het verhaal van GoeieBuurt: “Als ik aanbel, vraag ik niet: ‘Hallo, bent u eenzaam?'”

  Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen

  In het Drentse dorp Gasselternijveen is een dorpscoöperatie opgericht. Ze willen hierin als bewoners samenwerken aan de toekomst van hun dorp. Zo organiseert de coöperatie onder andere de sociale huiskamer voor ouderen, een klussendienst en vervoer. Marieke ging  op bezoek in Gasselternijveen, en schreef erover.

  Huurdersbelangencommissie in Schorsmolen in Breda

  De Huurdersbelangencommissie wil graag de diverse bewoners van een flat in de wijk Schorsmolen meer met elkaar in contact brengen en verbindingen leggen. Daarom starten ze het initiatief: ‘beter een goede buur dan een verre vriend’.  Ze organiseren veel activiteiten in en rond de flat om elkaar beter te leren kennen en de omgeving schoon en veilig te houden met elkaar. Lees het interview: “Contact met je buren is niet vanzelfsprekend”, maar “als je elkaar kent kan je ook meer van elkaar hebben”

  Vereniging de Bloesem in Wormerveer

  Vereniging de Bloesem is opgericht om de leefbaarheid in in Wormerveer te behouden. Ze organiseren al jaren een buurtkamer waar een diverse groep bewoners elkaar ontmoet, maar waar ook dagbesteding wordt georganiseerd. Daarnaast runnen ze een restaurant waar wijkbewoners 3 dagen samen kunnen eten. “Eén van de nieuwe bezoekers schenkt inmiddels de koffie in voor andere bezoekers. Ze heeft zich ontpopt tot een oplettende en zorgzame buurvrouw.” Kijk ook op hun Facebookpagina.

  Bij de Halte in Deventer

  “Bij de Halte” is een broedplek waar buurt, bedrijfsleven en zorg samenkomen in het “hart” van de Zandweerd. Waar  samen nog bestaat. Ze zijn gevestigd in voormalig huize Corel, waar ook de buurthuiskamer is. Tevens biedt bij de Halte een woonplek aan 6 jongeren in speciale woonzorg appartementen. Ze  passen naar eigen zeggen “niet in een hokje van zorg- of bewonersinitiatief, we zijn alles door elkaar.” Meer weten? https://bijdehalte.nl

  Betrokken Buurten wordt mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Oranjefonds en het RCOAK.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >