Bewoners houden cultureel erfgoed levend

 • Mensen die om uiteenlopende redenen zonder werk zijn, plus een oud ambacht dat schreeuwt om nieuw bloed. Burgerinitiatief Ambacht Noordwolde brengt ze samen in het Nationaal Vlechtmuseum. Daar krijgen zo’n zeven leerlingen les in rietvlechten van leermeesters uit het dorp. "We zijn geen knutselclubje alleen maar voor de gezelligheid."

  Sociaal ondernemer Andrea Schrok is een van de initiatiefnemers van de stichting. Drie jaar geleden kreeg ze een telefoontje van ontwerper en sociaal werker Ari Jonge. Of ze zin had om samen iets te doen voor mensen uit Noordwolde. Ari had Andrea op internet gevonden. Hij had gezocht naar bevlogen coaches in de omgeving van de Friese gemeente Weststellingwerf en kwam bij haar terecht. Andrea had wel oren naar een nieuw project.

  Samen bedachten Ari en Andrea het plan voor Ambacht Noordwolde, een van de nieuwste leden van LSA bewoners. Dat sloot heel mooi aan bij de ambities van de gemeente. Binnen het project Bestemming Noordwolde werkt die al jaren aan verbetering van de leefomgeving en positie van de inwoners in het algemeen en van mensen in een achterstandssituatie in het bijzonder.

  Vlechtdorp van Nederland

  Andrea: “De gemeente was meteen enthousiast en gaf een subsidie. Het is natuurlijk al mooi genoeg dat mensen die lange tijd niet hebben gewerkt bij ons weer rustig kunnen wennen aan regelmaat en collega’s. Het is helemaal mooi dat ze ondertussen ook nog eens een ambacht leren waar Noordwolde bekend om staat.”

  Het vlechtdorp van Nederland wordt Noordwolde ook wel genoemd. Aan het einde van de 19e eeuw werden hier zo’n 200.000 rotanstoelen per jaar gemaakt. Er was zelfs een Rijksrietvlechtschool. Maar de laatste decennia dreigde het ambacht van rietvlechten uit te sterven. De talloze rietwinkels werden gesloten. De school ging dicht en veranderde in het Nationaal Vlechtmuseum.

  Maar de cirkel is rond. Bezoekers kunnen in dat museum nu de leerlingen en leermeesters van Ambacht Noordwolde aan het werk zien. De museumdirecteur is er blij mee. Zo’n kijkje in de keuken geeft het museumbezoek meerwaarde.

  Geen knutselclubje

  “Overigens kan iedereen zich aanmelden bij Ambacht Noordwolde,” benadrukt Andrea. “Vrijwilligers die affiniteit hebben met vlechtwerk zijn zeer welkom. Maar we zijn geen knutselclubje alleen maar voor de gezelligheid. We vragen de vrijwilligers samen met de leerlingen de basistechniek van het vlechten te leren. En daarna kunnen ze nieuwe deelnemers begeleiden. Er is namelijk wel een doorstroom van leerlingen. Na een half jaar kijkt de gemeente of leerlingen weer ergens aan de slag kunnen – of misschien zelfstandig vlechter willen worden.”

  Andrea: “Sinds kort kunnen nieuwkomers ook terecht bij Ambacht Noordwolde. Ze maken al vlechtend kennis met de lokale cultuur en taal. En de leermeesters – drie zijn het er inmiddels – zijn blij dat ze hun kennis kunnen overdragen. Bovendien verdienen ze er ook nog iets mee.”

  Ambachtsmarkten

  De leerlingen van Ambacht Noordwolde maken zelf objecten van pitriet en wilgentenen, zoals prullenmanden en stoelen, maar ze repareren ook rotanobjecten. Voor de verkoop en reparatie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Die inkomsten gebruikt de stichting nu nog uitsluitend voor de inrichting van de gehuurde ruimte en de aanschaf van materialen. Op den duur hoopt de stichting zelfvoorzienend te zijn.

  En de vooruitzichten zijn veelbelovend. Ambacht Noordwolde staat binnenkort op ambachtsmarkten en andere festiviteiten. Het streven is om op termijn een leerbedrijf te worden waar leermeesters uit Noordwolde mensen opleiden tot junior vlechter met een erkend diploma. Nog even en de stichting zet Noordwolde weer als vlechtdorp op de kaart.

  Bekijk alle leden van LSA of word zelf ook lid met je bewonersinitiatief.

  Meer over Ambacht Noordwolde.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >