Coronahulp: het zit ‘m in de kleine dingen

 • Wijkcentra moeten hun deuren sluiten en sociale activiteiten zoals samen eten, bewonersavonden en koffieochtenden worden uitgesteld. Maar! Gelukkig zien nieuwe vormen van ontmoetingen en gemeenschap in tijden van corona gauw het daglicht. Vandaag delen we voorbeelden van acties die bewoners opzetten in de wijk + een optie voor financiering van kleine acties.

  [We houden de actualiteit over coronamaatregelen en de impact op buurthuizen, ontmoetingsplekken en andere bewonersinitiatieven goed in de gaten. We delen regelmatig updates met belangrijke ontwikkelingen en nieuws. Lees daarom ook het laatste nieuws. ]

  In dit blog:

  Bouwen op sociale netwerken voor coronahulp

  Vrijwilligers koken, bezorgen medicatie, rijden rond met boodschappen en bellen elkaar veel – voor de gezelligheid én voor hulp. In het Drentse Gasselternijveen kwam de burenhulp in tijden van corona razendsnel op gang. Buurtbewoners weten elkaar gauw te vinden, omdat ze elkaar kennen via activiteiten in MFC de Spil en andere dorpsactiviteiten. En hulp zit ‘m in de kleine dingen. “Verveling ligt op de loer en de kruiswoordpuzzels in de supermarkt zijn al uitverkocht. Zometeen ga ik zelf wat pakketjes printen en door de brievenbus doen.” Lees verder om te zien wat de gemeenschap samen voor elkaar krijgt.

  “Je laat merken dat je er bent”

  Een sfeerimpressie van de Rode Kruislaan.

  Aan de Rodekruislaan in Diemen is het dezer dagen stil. Mirja, één van de actieve ‘’flatmakers’’, deelt foto’s van de binnenplaats – geen mens te zien. “Het is mooi weer, alles verlaten, geen jeu de boules en geen spelende kinderen.” Het is nogal een omslag. Normaal gesproken gaan ze er met zijn allen op uit om te wandelen, jeu de boules te spelen of samen aan stoelyoga te doen. Samen in beweging blijven. Dat staat nu even on hold. Mirja: “We wilden graag met wat bewoners de deur uit, maar het is heel lastig om die anderhalve meter afstand te houden als mensen met elkaar praten, dus we doen het niet meer. Gelukkig hebben we via de appgroepen veel contact met elkaar, zo van: ‘Gos, hoe gaat het nu met je?” Je laat merken dat je er bent.”

  Boeken voor kinderen

  “We merken ook dat ouderen zich nu sowieso niet aan contact blootstellen. Ze blijven wat meer thuis omdat ze toch wel bang zijn. We proberen er voor alle bewoners te zijn en hebben in alle flats folders verspreid: we kunnen de hond uitlaten, medicijnen halen of wat boodschappen doen.” Ook aan tijdverdrijf is gedacht: in elke flat staat een boekenkastje, daar wordt nu zeker gebruik van gemaakt. Mirja: “Voor kinderen probeer ik daar nu ook zoveel mogelijk boekjes neer te leggen.”

  Anja, die ook aan de Rodekruislaan woont, zag dat buren een creatieve oplossing vonden om wat gedaan te krijgen én een beetje contact te hebben met elkaar. “Wat te doen met je buurtjes? Samen buiten, een praatje, boeltje schoon en…. 8 meter afstand houden.” Anja deelt ook nog een ander idee: het vuilnis wordt gewoon opgehaald, maar zeker als je in een flat woont kan het een hele inspanning om het afval naar beneden te krijgen. “Doe een briefje in de bus bij je buur, en laat weten dat je op een bepaald tijdstip de zakken ophaalt als ze bij de voordeur worden klaargezet.”

  Financiële steun voor “kleine Corona-acties”

  Het Leidse Druckerfonds stelt 100 keer €250 euro beschikbaar voor “kleine, lieve acties voor Leidenaren.” Een bedrag dat snel en makkelijk ingezet moet kunnen worden door (bewoners)initiatieven uit Leiden en omliggende gemeenten. “We proberen zelfs om het binnen 24 uur al op de rekening te storten, zodat mensen echt snel geld hebben om hun plannen uit te voeren, vertelt Marije van den Berg, voorzitter van het fonds. “Veel mensen kunnen op het moment wat extra hulp of aandacht gebruiken. Het kan niet klein, aardig of simpel genoeg zijn.”

  Initiatieven uit Leiden en omliggende gemeenten kunnen bijvoorbeeld geld aanvragen om de portokosten voor een kaartenactie te dekken, of om een grote kar boodschappen te halen en maaltijden te koken voor buurtbewoners of zorgwerkers. Marije: “Het mag ook gaan om acties als een bloemetje rondbrengen met een attentie. Er zijn ook veel vrijwilligers die boodschappen, medicijnen en maaltijden bezorgen. Hun benzinekosten vergoeden of een paar dagen een auto huren? Dat kan. Alles wat helpt is welkom.”

  De initiatieven uit Leiden en omliggende gemeenten komen in aanmerking voor eenmalige steun van 250 euro. Meer informatie op www.druckerfonds.nl/coronahulp.  Een kleine aanvraag betekent ook een kleine verantwoording: achteraf lever je bonnetjes in en een aantal foto’s van de actie.

  Bij een andere organisatie – Fonds1818 en samenwerkingspartners – kun je een aanvraag indienen als je op zoek bent naar financiering van een groter bedrag (2500,-). Op www.kleinecoronahulp.nl/ vind je alle informatie. 

  Kom naar de volgende bijeenkomst

  >> Bekijk de agenda met (online) bijeenkomsten.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we er één per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >
  Bewoners033

  Bewoners033

  Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...

  Lees meer >
  Indekerngezond

  Indekerngezond

  Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...

  Lees meer >