Coronahulp: “Het draait om saamhorigheidsgevoel”

 • Wijkcentra moeten hun deuren sluiten en sociale activiteiten zoals samen eten, bewonersavonden en koffieochtenden worden uitgesteld. Maar! Gelukkig zien nieuwe vormen van ontmoetingen en gemeenschap in tijden van corona gauw het daglicht. Dankzij sterke netwerken in de wijk organiseren mensen offline burenhulp, contactloze buitenconcerten en een taartexpress. “Behalve de praktische hulp vooral de aandacht voor elkaar belangrijk. Het draait om het saamhorigheidsgevoel.”

  [We houden de actualiteit over coronamaatregelen en de impact op buurthuizen, ontmoetingsplekken en andere bewonersinitiatieven goed in de gaten. We delen regelmatig updates met belangrijke ontwikkelingen en nieuws. Lees daarom ook het laatste nieuws.]

  Lieve post en contactloze buitenconcerten

  Onder het mom van ‘Lieve wensen voor oudere mensen’ riep initiatiefnemer Moniek van Daal van het Nijmeegse Club Goud op om post te sturen voor ouderen en mensen die in de zorg werken. Daarop kwamen ontzettend veel reacties. Ook kinderen gingen aan de slag en zo vielen er ook al mooie tekeningen op de mat. Moniek verzamelt met collega’s alle post en stuurt dat (contactloos) door naar woonzorgcentra in de omgeving van Nijmegen. Medewerkers kunnen post printen en ophangen, zodat de oudere mensen en collega’s alle brieven en lieve wensen kunnen lezen.

  Bijzondere concert

  Behalve het bundelen van lieve wensen organiseert Moniek ook een aantal buitenconcerten in Brabant en Nijmegen. Het idee? Artiesten treden op voor het raam, zodat ouderen vanachter het raam kunnen genieten van het concert. Een openluchtconcert zoals wij er nog niet eerder een zagen. Vandaag zingt een muzikant de bewoners van een Nijmeegs woonzorgcentrum toe, gisteren konden een aantal  Brabantse ouderen genieten van zo’n contactloos buitenconcert.

  Meer info vind je op www.clubgoud.com Je kunt via de site nog steeds post sturen naar Moniek!  

  De taartexpress

  In het Baarnse Lokaal-O kunnen bewoners normaal gesproken maandagmiddag terecht voor Thee en Taart. Nu die bijeenkomst niet door kan gaan, bedachten de actieve bewoners een goede oplossing: de taart wordt bij mensen thuis gebracht. Birgit: “We gaan langs bij zo’n 30 adressen om een taartje af te geven. Sinds de oproep meldden zich al tien taart-chauffeurs en vier bakkers om mee te helpen. Bij alles is behalve de praktische hulp vooral de aandacht voor elkaar belangrijk. Het draait om het saamhorigheidsgevoel, de solidariteit en de genegenheid die achter acties zoals deze zitten.”

  Offline burenhulp

  In Huizen maakte het bewonersinitiatief Buurten met Buren een handig formulier om door de brievenbus te verspreiden. De belangrijkste boodschap? Blijf zoveel mogelijk thuis en kunnen we je helpen? De brief wordt door de bewoners van Huizen in de brievenbus van een buur gedaan waarvan ze denken dat hulp van waarde kan zijn. Hun naam en telefoonnummer staat erbij, zodat buurtbewoners via de telefoon verder kunnen bespreken hoe ze elkaar hulp kunnen bieden. Zeker voor mensen die internet niet veel gebruiken is het fijn dat de burenhulp ook offline op gang komt. Lisette is een van de initiatiefnemers. “Zelf doe ik voor een paar mensen om de zoveel dagen een boodschapje, dat ik voor de deur neerzet. Sommige mensen willen hun familie nu niet om extra hulp vragen. Ik sprak ook een ouder echtpaar dat normaal gesproken boodschappen bestelt, maar bij de supermarkten staat het thuisbezorgen ook onder druk.”

  Tamtam maken

  Het is maar wat fijn dat nu gebouwd kan worden op netwerken in de wijk die al bestaan, vertelt Lisette. “We proberen zo veel mogelijk tamtam te maken. De vrijwilligerscentrale en buurthuizen zijn heel erg betrokken. Daardoor hebben we de mensen in beeld die snel vereenzamen en voor wie corona echt een behoorlijke impact kan hebben. Ook de Burenverbinders zijn actief in hun eigen straat of buurt. Ja, iedereen die ook maar iets in een buurt doet, betrekken we. Op donderdag komt het nieuwsblad voor Huizen uit – en dat wordt huis aan huis bezorgd. Daar hebben we een  grote advertentie in geplaatst zodat we nog meer mensen kunnen bereiken.”

  Organisaties buiten Huizen nemen het formulier nu ook over. Ook lezers van deze blog kunnen de flyer downloaden en de tekst overnemen. Ga naar www.buurtenmetburen.nl

  Kom naar de volgende bijeenkomst

  >> Bekijk de agenda met (online) bijeenkomsten.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we er één per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >