“We kunnen geen zwembad bouwen, maar wel een kinderbadje neerzetten”

 • Aan de Rodekruislaan in Diemen zijn bewoners sinds een jaar of twee samen met community builders Birgit en Irma aan het flatmaken geslagen. Dat was nodig: in de flat was veel overlast, er slingerde huisvuil rond en mensen ergerden zich aan elkaar. Inmiddels is er een community die zich alleen nog maar meer uitbreidt. Er is meer onderling contact, lol én minder overlast.

  Hoe werd de Diemense flat een community waarin mensen omkijken naar elkaar, veel sociaal contact hebben en daardoor prettiger wonen? Lees hier tips van Birgit en Irma waar je mee aan de slag kunt

  • Blijven de gordijnen dicht of steekt er al een paar dagen een krant uit de brievenbus? Dan vragen we eens rond om te checken of alles oké is.
  • Eerst maar eens een kop koffie bij de lift. We begonnen met koffie drinken met medebewoners in de hal bij de lift. Gewoon een praatje van buur tot buur. Zo ging het balletje rollen. Iedereen in de flat doet nu iets wat hij leuk vindt. Met alle flatmakers organiseren we nu veel verschillende activiteiten organiseren voor alleenstaande ouderen, maar ook voor kinderen of zieken.
  • Persoonlijk contact is het allerallerállerbelangrijkste. “We bellen aan of spreken buren aan op de gang. Natuurlijk gebruiken we ook flyers en posters, maar persoonlijk contact maakt dat het echt werkt. Dat betekent dat we mensen persoonlijk uitnodigen voor bijeenkomsten of activiteiten of om hulp vragen om hulp.
  • Kijk eens echt goed in je omgeving, en vraag aan elkaar; waar word jij warm van en hoe kun jij bijdragen? En altijd geldt: maak gebruik van alles wat er al in de gemeenschap aanwezig is. Ga dus uit van de talenten en positieve kwaliteiten van je buren en de buurt. Dat is ook het uitgangspunt van de ABCD methode.
  • De gemeente en woningbouw zijn heel belangrijk. “Deze organisaties hebben ons ondersteund bij het handhaven van nieuwe parkeerplekken voor fietsen. Ze dachten mee over een oplossing voor het grofvuil, en droegen ook financieel bij. Wil je een samenwerking aangaan met de gemeente of een woningbouwcorporatie? Zoek dan naar het gemeenschappelijk belang.”
  • Als er grote problemen zijn op bijvoorbeeld persoonlijk vlak met buren dan kunnen we altijd doorverwijzen naar professionals.
  • We zijn een opkikkergroepje gestart om zorg te hebben voor zieke of alleenstaande mensen te organiseren. We maakten ook opkikkerkaartjes waar je je telefoonnummer op kunt schrijven zodat, buren die dat willen jou kunnen bereiken.
  • Wees creatief. We kunnen niet zomaar een zwembad bouwen, maar we kunnen wel opblaaszwembadjes neerzetten waar de kinderen in de zomer in kunnen spelen.

  Deze workshop werd gegeven op de ABCD-popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >