Tools om online te bouwen aan je buurt

 • We zien dat er opeens overal in buurten en dorpen nieuwe vormen van gemeenschapskracht ontkiemen. Hele kleine in de straat , hele spectaculaire op balkons en in parken, hele nieuwe netwerken die snel groeien. Hoe ziet dat er concreet uit, welke mensen zitten erachter? We geven de verhalen die buurtmakers online door. Deel 2: online bouwen aan de buurt.

  Dit is een sfeerimpressie van de online sessie ”Het bouwen aan je buurt kan gewoon door gaan” tijdens de popeldag 2020. Geschreven door Joop Hofman.

  Met mensen van De Plekkenmakers keken we hoe je online – en samen met je andere buren – gewoon je buurtplan kunt blijven ontwerpen en ontwikkelen. Verschillende werkvormen en tools (zoals QANDR en Miro) kwamen aan bod.

  Eline van de Plekkenmakers is de grote rotonde van deze werksessie. Zij regisseert drie dingen in één. Namelijk het online bouwen en oefenen met tools om zo samen tot een plan te komen, ze zorgt dat Alex van de Plekkenmakers zijn uitleg kan doen van een mooi proces wat ze samen met bewoners hebben gedaan in het landschap tussen Dongen en Oosterhout, en ze regelt dat Barbara (ook Plekkenmaker) ter plekke een  mooi plan voor een buurtplein kan maken.

  Welke tools werken?

  De tools waar mee gewerkt worden zijn Miro en QANDR. Daarmee konden deelnemers ter plekke, op een kaart, aangeven welke plekken ze in Amsterdam of Maastricht het meest waardeerden . Zie ook hier. Om een buurtplein te maken hadden in no time wel 25 deelnemers aan de sessie mooie foto’s opgestuurd als moodboard. Binnen nog geen 15 minuten had de groep dus een ontwerper aan het werk gezet met hun dromen.

  Alex vertelde over Dromenlab en Maaklab, wat de Plekkenmakers bijna als vaste prik doen: veel  dromen op straat met bewoners. Met een Pop Up Atelier. En dan samen van dromen naar ideeën en haalbare plannen. Veel Engels zoals meet up en wrap up aan het eind. Maar dan ligt er wel in no time een mooi dromenboek, zoals die van Oosterhout-Dongen.

  Wil je contact met Eline Amsing? Stuur haar een berichtje via eline@deplekkenmakers.nl

  Wat reacties uit de chatlijn

  “Als ik nu meer prullenbakken zou willen is dat dan negatief, of kansrijk?”

  “Dank, positieve methodieken!”

  “Beste mensen ik moet er over 5 min uit voor een andere afspraak. Super interessant beide tools! “

  “Dit helpt je om van ideeën werkelijkheid te maken”

  “Thanks, mijn kinderen vonden het ook leuk”

  Aan de slag met community building
  Community building is het werk om relaties en netwerken in buurten op te bouwen om mensen te activeren en daarmee sociale verandering tot stand te brengen. LSA gelooft in community building op zijn ABCD’s. Kennis om mee aan de slag te gaan vind je hier.
  Verslagen van de ABCD-popeldag 2020 op een rij

   

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over community building en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >