Community building & cultuur in de buurt

 • We zien dat er opeens overal in buurten en dorpen nieuwe vormen van gemeenschapskracht ontkiemen. Hele kleine in de straat , hele spectaculaire op balkons en in parken, hele nieuwe netwerken die snel groeien. Hoe ziet dat er concreet uit, welke mensen zitten erachter? We geven de verhalen die buurtmakers online door. Deel 1: cultuur in de buurt.

  Dit is een sfeerimpressie van de online sessie ”Nieuwe cultuur in de buurt” tijdens de popeldag 2020. Geschreven door Margriet van Galen.

  In deze popelsessie lieten twee initiatiefnemers duidelijk zien hoe cultuur bewoners kan verbinden. Juist in coronatijd is er behoefte aan een andere, positieve vorm om mensen aan te spreken en culturele vormen lenen zich hier goed voor. De kracht van cultuur in de buurt is dat je hiermee de verhalen van bewoners naar boven haalt. Die verhalen geven uiting aan gevoelens die door andere bewoners weer herkend worden. De kracht van cultuur is ook dat mensen zich op hun eigen persoonlijke manier kunnen uiten, en dat dat op heel verschillende manieren mag gebeuren.  Door een beleving te delen leg je weer de verbinding met andere mensen.

  Corona-monologen

  Peter Meijer uit Gouda ontdekte dat door de coronacrisis zijn inkomsten als community theatermaker helemaal wegvielen. De al geplande buurttheaterstukken konden niet worden uitgevoerd. Op grond van zijn eigen ervaringen schreef hij de coronamonologen. Op zijn oproep aan de bewoners uit Gouda om mee te doen, meldden zich 31 bewoners, variërend in leeftijd en achtergrond. Via de computer heeft hij uiteindelijk 10 mensen geregisseerd die allemaal zelf hun gesproken tekst opnamen. Van allesopnames selecteerde Peter de beste fragmenten. Beeldend kunstenaar Ilse van Loon bracht de fragmenten in een filmpje samen.

  “Er waren mensen die vooraf dachten dat ze het niet zouden kunnen, maar uiteindelijk was iedereen trots”

  Voor Peter ligt de waarde van theater in het verbinden van de mensen. Juist in de tijd dat mensen afgesneden zijn van alles, geeft het werken aan deze productie de deelnemers een zinnige tijdsbesteding. Peter: “Er waren mensen die vooraf dachten dat ze het niet zouden kunnen, maar uiteindelijk was iedereen trots. Binnenkort gaan de deelnemers elkaar in het echt ontmoeten.”

  Kijk de video met corona-monologen

  Buurtboek

  Toen de coronacrisis uitbrak, bedacht Harmen van der Laan met een aantal medebewoners in Delft het buurtboekje. Het moest een kruising worden tussen een vakantieboek en een vriendenboekje, een boekje met allemaal opdrachten en vragen, waar iedereen op kon reageren. In korte tijd werd het boekje gemaakt en Harmen liet het printen in zijn sociale drukkerij.  Daarna namen andere steden het concept over, soms met wat aanpassingen.

  “Een oudere buurtbewoner kon goed nagaan waar het boekje was gebleven. Ze ging erachteraan en kwam erachter dat deze bewoner ziek was geworden.”

  In Nijmegen Oost heeft Eric Hendriks met een groepje buurtbewoners het concept meer toegeschreven op hun eigen wijk. Een striptekenaar in de wijk heeft het boekje geïllustreerd en er is een kaartje in opgenomen van de wijk, waarop iedereen kon aangeven waar hij/zij woonde. Uiteindelijk zijn er 15 boekjes in Nijmegen Oost verspreid. Elke bewoner mocht het boekje 2 dagen in zijn bezit houden en daarna doorgeven aan een andere bewoner. Uiteindelijk hebben ook weer zo’n 15 bewoners per boekje meegewerkt. De eerste invuller zette vaak de toon van de bijdragen. Sommige boekjes zijn heel kleurig geworden, anderen in klein handschrift geschreven, met veel verhalen. Harmen: “Er was een boekje ergens blijven steken. Een oudere buurtbewoner kon goed nagaan waar het boekje was gebleven. Ze ging erachteraan en kwam erachter dat deze bewoner ziek was geworden. Zo werd er ook meteen contact gelegd.”

  Als je contact opneemt met Harmen of Eric, kun je het template van het boekje gratis krijgen. Wil je het boekje laten drukken? Dan doet Harmen dat graag voor je tegen een schappelijke prijs, met een mooie doos om elk boekje.

  Aan de slag met community building
  Community building is het werk om relaties en netwerken in buurten op te bouwen om mensen te activeren en daarmee sociale verandering tot stand te brengen. LSA gelooft in community building op zijn ABCD’s. Kennis om mee aan de slag te gaan vind je hier.
  Verslagen van de ABCD-popeldag 2020 op een rij

   

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over community building en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >