Hoe maak je het gezelliger en gezamenlijker in je flat?

 • In wooncomplex Arcadia in Hillegersberg wonen 55+ers in sociale sectorwoningen samen met bewoners van twee zorgorganisaties. Het samenwonen gaat niet van een leien dakje. De eigenaar van het complex neemt verschillende maatregelen om de woonsituatie te verbeteren, waaronder het inschakelen van een community builder. Hoe pakt dat uit?

  Heleen van Praag vervult de rol van community builder sinds een paar maanden één dag per week. Tijdens kennismakingsgesprekken met bewoners van de flat kwam ze Jurriaan Verhofstad tegen. Jurriaan is ontwerper in de communicatiewereld en vrijwilliger bij een van de zorgorganisaties. Sinds de ideeënbijeenkomst is hij een van de kartrekkers. De ideeënbijeenkomst is een methodiek in 5 stappen om vanuit een brainstorm tot concrete initiatieven en werkgroepen te komen. Jurriaan introduceert de term Thuismaker, richt een Facebookgroep op, ontwerpt een huisstijl en werkt aan de vormgeving van een gezamenlijke krant.

  Voor wie is de borrel?

  ABCDAllerlei vraagstukken dienen zich aan. Is de organisatie van een Thuismakersborrel bijvoorbeeld wel geschikt voor bewoners met een alcoholprobleem? “Willen we die er wel bij hebben?” vragen initiatiefnemers zich af in de gezamenlijke app groep. Jurriaan reageert: ‘Ja, en sterker, die zitten erbij.’ Door de uitnodiging iets te transformeren in beeld en tekst is iedereen uiteindelijk super tevreden.

  De Thuismakers creëren samen een nieuwe beweging en introduceren hun eigen normen en waarden. Zonder dit op een te expliciete manier te doen met gouden leefregels, zoals de welzijnsorganisatie wil, of via een anti-stigma boodschap van een GGZ-ervaringsdeskundige.

  Tijd voor een tablet en Facebook

  Het gaat om de kleine dingen: samen wollen kuikentjes maken voor Pasen, erachter komen waarom de bieslook in de moestuin beter groeit dan de peterselie. En zien dat buurman Cor nu toch wel overweegt om een tablet te kopen, onder de voorwaarde dat Theo hem helpt om een Facebook-account aan te maken.

  Arcadia heeft voldoende assets met een Huis van de Wijk, winkeltje, kapper, fysiotherapeut, actieve wijkbewonersorganisatie, zeer grote en goed gefaciliteerde activiteitenruimte, reparatiewerkplaats en gezamenlijke tuin om er een fijn thuis van te maken. De hoop is dat mensen hier prettig willen wonen en juist trots worden op Arcadia.

  Deze workshop werd gegeven door Heleen van Praag en Jurriaan Verhofstad op de ABCD-Popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.

   


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >