Hoe maak je het gezelliger en gezamenlijker in je flat?

 • In wooncomplex Arcadia in Hillegersberg wonen 55+ers in sociale sectorwoningen samen met bewoners van twee zorgorganisaties. Het samenwonen gaat niet van een leien dakje. De eigenaar van het complex neemt verschillende maatregelen om de woonsituatie te verbeteren, waaronder het inschakelen van een community builder. Hoe pakt dat uit?

  Heleen van Praag vervult de rol van community builder sinds een paar maanden één dag per week. Tijdens kennismakingsgesprekken met bewoners van de flat kwam ze Jurriaan Verhofstad tegen. Jurriaan is ontwerper in de communicatiewereld en vrijwilliger bij een van de zorgorganisaties. Sinds de ideeënbijeenkomst is hij een van de kartrekkers. De ideeënbijeenkomst is een methodiek in 5 stappen om vanuit een brainstorm tot concrete initiatieven en werkgroepen te komen. Jurriaan introduceert de term Thuismaker, richt een Facebookgroep op, ontwerpt een huisstijl en werkt aan de vormgeving van een gezamenlijke krant.

  Voor wie is de borrel?

  ABCDAllerlei vraagstukken dienen zich aan. Is de organisatie van een Thuismakersborrel bijvoorbeeld wel geschikt voor bewoners met een alcoholprobleem? “Willen we die er wel bij hebben?” vragen initiatiefnemers zich af in de gezamenlijke app groep. Jurriaan reageert: ‘Ja, en sterker, die zitten erbij.’ Door de uitnodiging iets te transformeren in beeld en tekst is iedereen uiteindelijk super tevreden.

  De Thuismakers creëren samen een nieuwe beweging en introduceren hun eigen normen en waarden. Zonder dit op een te expliciete manier te doen met gouden leefregels, zoals de welzijnsorganisatie wil, of via een anti-stigma boodschap van een GGZ-ervaringsdeskundige.

  Tijd voor een tablet en Facebook

  Het gaat om de kleine dingen: samen wollen kuikentjes maken voor Pasen, erachter komen waarom de bieslook in de moestuin beter groeit dan de peterselie. En zien dat buurman Cor nu toch wel overweegt om een tablet te kopen, onder de voorwaarde dat Theo hem helpt om een Facebook-account aan te maken.

  Arcadia heeft voldoende assets met een Huis van de Wijk, winkeltje, kapper, fysiotherapeut, actieve wijkbewonersorganisatie, zeer grote en goed gefaciliteerde activiteitenruimte, reparatiewerkplaats en gezamenlijke tuin om er een fijn thuis van te maken. De hoop is dat mensen hier prettig willen wonen en juist trots worden op Arcadia.

  Deze workshop werd gegeven door Heleen van Praag en Jurriaan Verhofstad op de ABCD-Popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.


  Wat organiseren jullie nog meer?

  Op vrijdag 21 juni ’19 organiseren we weer een bijeenkomst die voor community builders ook interessant is! Het draait namelijk om de vraag hoe je je buren nou goed kunt leren kennen. Bel je gewoon aan? Hoe maak je een praatje op straat? We zijn te gast bij een bewonersinitiatief dat al een paar jaar ervaring opdeed. Fijne praktische bijeenkomst dus, zodat je in je eigen buurt aan de slag kunt. Meer informatie over de bijeenkomst “In gesprek voor een betrokken buurt”

  Bekijk andere evenementen van LSA

 • Meer van onze leden

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe is ontstaan als onderdeel van het project Nieuw Zuid in Harlingen en groeit uit tot een bewonersbedrijf . ...

  Lees meer >
  Stichting Het Lokaal

  Stichting Het Lokaal

  Stichting Het Lokaal is onderdeel van het bewonersinitiatief Haag en Hof te Houten. De stichting beheert Het Lokaal, ...

  Lees meer >
  Stadsonderneming Zutphen

  Stadsonderneming Zutphen

  De Stadsonderneming Zutphen is een onafhankelijke stichting die door een groep maatschappelijk betrokken burgers is ...

  Lees meer >