• Op 1 juni vindt de Popeldag plaats, een dag voor mensen die hun wijk opbouwen op de ABCD (Asset Based Community Development)-manier. Kort gezegd: een wijkaanpak waar niet problemen, maar capaciteiten van mensen centraal staan. De locatie en medeorganisator van de dag is Buurtwerkplaats De Buren in Schiedam. We vragen aan initiatiefnemer Joost Krop wat er in die loods normaal plaatsvindt. We krijgen een mooi verhaal over klussers, eigenaarschap en ABCD.

   Joost, een prachtige werkplaats, wat gebeurt hier allemaal?

  “Bovenal wordt hier lekker geklust. Mensen kunnen hier aanlopen om met ons of zelf aan de slag te gaan. Er zijn hier van dinsdag tot en met vrijdag altijd mensen aanwezig om te helpen. Er komen veel vrijwilligers, ook mensen met niet al te veel sociale behoeftes. Ze willen geen welzijnswerkers om mee te praten, ze willen lekker bezig zijn. Dat kan bij ons. Allerlei mensen komen hier klussen: van mensen die in de WW zitten tot vmbo-stagiaires en van vluchtelingen die hier een taalstage volgen tot gepensioneerde timmermannen.

  Klussendienst

  En we klussen niet alleen hier, we hebben ook een klussendienst. Onze wijk is niet de rijkste wijk zeg maar: we staan hoog in alle lijstjes waar je als wijk niet in wil staan. Mensen kunnen onze klussendienst goed gebruiken, want de klussendienst werkt voor een maatschappelijk tarief. We doen kleine klusjes in en om het huis.  Mensen kunnen ook in vrijwilligerswerk terugbetalen. Het moet dan wel vrijwilligerswerk zijn waar wij iets aan hebben. ‘We lusten geen appeltaart’ zeg ik er altijd maar bij. Een groot deel van onze klanten krijgt de klussen echter van het wijkondersteuningsteam (sociaal wijkteam). Die weten heel goed wie het echt nodig heeft en geeft gratis kluskaarten weg. Zij kopen die in bij ons.”

  “Ik kon gaan bingoën of dansen of koken. Dat zijn nou allemaal dingen die me geen moer interesseren”
  Hoe kom je erop om dit op te zetten?

  “Midden in de crisis werd ik werkloos. Ik zat altijd in de hulpverlening en daar is rigoureus bezuinigd en ik verloor mijn baan. Al rondlopend door mijn buurt kwam ik tot de ontdekking dat er weinig is voor mannen zoals ik. Ik voelde mij niet thuis bij het wijkcentrum en het aanbod van activiteiten in mijn wijk sloot ook niet aan bij me aan. Ja, ik kon gaan bingoën of dansen of koken. Dat zijn nou allemaal dingen die me geen moer interesseren. Toen begon het al te borrelen. En in die tijd kreeg in een telefoontje van iemand van de gemeente: of ik zin had om mee te gaan naar een tweedaagse ABCD-masterclass met onder andere Cormac Russel. De bewoner die mee zou gaan, had afgezegd. Dat was een bijzondere buitenkans. Ik vond het een heel inspirerende workshop.”

   

   

  En ben je toen op de ABCD manier aan de slag gegaan?
  “Ja het bijzondere is: ik deed dat al tot een bepaalde hoogte. Ik ga altijd de straat op om met mensen te praten en te vragen wat ze willen en wat ze kunnen en dan verbinding te zoeken. Een voorbeeldje: veel mensen in mijn wijk hebben het over overlast van Polen die bier zitten te drinken. Ik stap dan gewoon op zo’n man af en vraag: hé, waarom zit jij hier bier te drinken? Wat zou je leuk vinden om te doen et cetera. Na die workshop én door mijn gevoel dat er te weinig in de wijk te doen was voor mensen zoals ik, zijn dingen samen gekomen.”

  Hoe ging dat in zijn werk?

  “Ik heb veel mensen en organisaties gesproken en al hun antwoorden opgeslagen en met hulp van alle informatie kreeg het idee dat ik had voor een buurtwerkplaats steeds meer vorm. Ik interviewde mensen overal en ik vroeg ze vooral: ‘Wat zou jij in je vrije tijd willen doen?’ Dan zeggen ze vaak dat ze helemaal niks willen en dat ze willen verhuizen uit de wijk. Maar als je doorvraagt kom je erachter dat mensen wel dingen willen. Zelf meubels maken bijvoorbeeld, maar het probleem is dat ze te klein wonen. Meer en meer kreeg mijn buurtwerkplaats vorm, een plek waar mensen samen kunnen klussen en anderen kunnen helpen. Maar waar we ook bankjes en dingen voor de wijk kunnen maken, zodat je eigenaarschap creëert. Zodat mensen weer meer van hun wijk gaan houden. Met mijn plannen ben ik naar de gemeente gestapt (waar ik vanuit mijn verleden als hulpverlener nog contacten heb) en zij werden enthousiast. Uiteindelijk huurden ze mij in als kwartiermaker voor de Buurtwerkplaats. Een plek die er nog niet daadwerkelijk was dus.”

  Wauw, wat fijn van de gemeente!

  “Ja ik kan niet anders zeggen dan dat de gemeente enorm heeft meegewerkt. Veel lof. Ze durven daar buiten de lijntjes te kleuren. En als er dingen misgaan dan wordt het samen opgelost.”

  Wat ging er dan mis, kun je een voorbeeld geven?

  “Het fysieke gebeuren heeft heel veel tijd gekost. De eerste opleverdatum van de loods was in 2015, hij is uiteindelijk pas in 2017 opgeleverd. Ik bespaar je alle bureaucratische details, maar het had te maken met bouwvergunningen en nog niet zo open denkende ambtenaren. Gelukkig waren er dus ook veel mensen in de gemeente aan mijn kant en zo hebben we het samen voor elkaar gekregen!”

  Nu zit je in een loods samen met een opleidingsinstituut, werken jullie ook samen?

  “Ja op alle manieren. Zo hebben wij hun kerstworkshop verzorgd met onze vrijwilligers en maken wij gebruik van hun loods. Sowieso werken wij samen met veel partijen. Iedereen doet mee. Wij komen ook echt achter de voordeur. Als wij bij mensen een klusje komen doen, zien we hoe het er bij hun thuis aan toe gaat. En als we daar zorgen over hebben, motiveren we mensen om contact op te nemen met welzijn. We staan op heel goede voet met het welzijn in de wijk. Ook met de politie hebben we een goede band. Wist je dat er ook politiemannen naar de Popeldag komen op 1 juni?”

  Politie aan de ABCD op de Popeldag?

  “Ja, ik vind dat te gek. De positieve aanpak die uitgaat wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt, is natuurlijk fantastisch voor een wijkagent. Dus op de Popeldag zal de Schiedamse politie een workshop ABCD krijgen van Philip Booth, in Engeland is er al behoorlijk wat Britse politie in de ABCD-aanpak getraind. Ik vind dat geweldig. Ik vind de Popeldag sowieso super, want ik wil dat meer mensen vanuit deze positieve aanpak gaan werken. Het is een leuke en krachtige manier om aan community building te doen.”

  Bouwen aan een gemeenschap, past ook wel bij je initiatief. Wat is je doel, wat wil je met de wijk bereiken over pakweg drie jaar?

  “Ik hoop dat we dan nog een stap verder zijn, ook met aanbestedingen doen als wijkonderneming / BewonersBedrijf. Ik geloof in het right to challenge. Daar zit ook een verdienmodel in en ik zou graag financieel losser komen te staan van de gemeente. Daarnaast geloof ik echt dat wij met zijn allen minstens net zo goed tegels recht kunnen leggen en bankjes kunnen maken als andere bedrijven. In Schiedam struikel je dankzij verzakkingen om de haverklap je over een tegel. Nu komt er voor elke loszittende tegel een busje voorrijden, met flinke voorrijkosten. En als wij deze klussen zouden uitvoeren, creëert dat nog een  heleboel waarde. Mensen hebben nuttige dagbesteding, voelen zich trots, kunnen er een zakcentje aan overhouden, voelen zich meer eigenaar van hun wijk: het is win-win-win. Dus ik hoop dat dat makkelijker wordt en dat we als BewonersBedrijf een formele positie krijgen en verder kunnen gaan met het verbinden en sterk maken van de wijk. Ik geloof dat het gaat lukken, we hebben op dit moment de wind mee. En bovenal wil ik dat mensen blij en trots zijn in deze wijk. Dat ze denken: deze wijk is van mij!”

  Kom je ook naar de Buurtwerkplaats op de Popeldag?

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >