Uitnodiging: Bewoners maken de zelfdragende wijk

 • Hoe financieren we zeggenschap en eigenaarschap voor buurten in Den Bosch. Casus: een buurtwerker van, voor en door De Kruiskamp. Daar komen we 20 februari voor bij elkaar in Den Bosch. Aanmelden kan onderaan de pagina. 

  Right to Challenge in regeerakkoord

  In het regeerakkoord spreekt de regering de ambitie uit om het Right to Challenge in zo veel mogelijk gemeenten ingevoerd te krijgen. Het Right to Challenge kent geen strakke definitie, maar het gaat erom dat bewoners taken over kunnen nemen van gemeenten. Dit kan betekenen dat bewoners bepalen hoe een dienst er uit moet zien, dat ze degene aansturen die de taak uitvoert, dat ze deze zelf uitvoeren, of een combinatie hiervan.

   

  Aan de slag in Den Bosch

  Dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot, er valt nog veel te pionieren. Door bewonersinitiatieven, gemeenten en andere instellingen. Zo ook in Den Bosch. Eén van die initiatieven is (Stichting) De Kruiskamp – Ons Buurtje. Het is geen geheim dat mensen in de wijk niet veel vertrouwen hebben in de gemeente en andere instellingen. Bewonersorganisatie Ons Buurtje heeft jaren gewerkt om dat vertrouwen op te bouwen onder hun buren en buurtgenoten en dat werkt. Waar ze misschien eerst op de zeepkist stonden om te roepen dat het allemaal anders moest, zijn ze het ondertussen zelf maar anders gaan doen. Met succes, een groep van 40 tot 50 vrijwilligers organiseert zich om activiteiten voor kinderen en andere groepen te organiseren. Ze weten als eerste wat er speelt in de buurt en wie wat extra aandacht nodig heeft. Ze werken toe naar een zelfdragende wijk, waar buren oog hebben voor elkaar, de buurt als een thuis voelt en waar mensen voelen dat ze met elkaar dingen voor elkaar kunnen krijgen. Om dat echt goed te organiseren hebben ze een buurtwerker nodig. Aangestuurd door de buurt, die volgens dezelfde principes werkt en zich kan identificeren met mensen in de buurt.

  Een mooie casus, want hoe krijg je dat nou voor elkaar binnen de gemeentelijke organisatie. Dat er budget voor De Kruiskamp is om hun eigen buurtwerker aan te stellen en aan te sturen op basis van principes die de buurt belangrijk vindt. De raad heeft op 29 september 2018 een motie aangenomen om per 2020 te komen tot een basisinfrastructuur voor wijkinitiatieven. Dit zou een mooi aanknopingspunt kunnen zijn, maar wellicht zijn er ook nog andere opties.

   

  20 februari

  We nodigen iedereen uit die bij wil dragen aan mooie oplossingen voor deze casus. De eerste helft pluizen we de casus uit – waar zitten de struikelblokken, waar lopen vast? De tweede helft zoeken we naar oplossingsrichtingen. Hoe kunnen we deze casus nou verder brengen. Het voorbeeld van Ons Buurtje dient om het heel concreet te kunnen maken, de oplossingsrichtingen zijn stadsbreed te gebruiken.

  Datum:                20 februari

  Tijd:                      Inloop 18:00 (inc. soep en broodjes) / Start 18.30 /Eind 21.00

  Locatie:               Brede Bossche School De Kruiskamp (Jan Olieslagersstraat 53, 5224 BD, Den Bosch)

   

  Aanmelden

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >