Slapende tegoeden naar maatschappelijk initiatief
- 10/04/2016
- Buurtrechten, Maatschappelijke bank, Nieuws, Toegang tot geld
Op 8 april liet demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten dat hij spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de schatkist terecht zou willen laten komen. Nu komt dit geld in de kas terecht van de banken of verzekeraars zelf. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) juicht dit plan toe, wij pleiten er al enkele jaren voor dat deze slapende tegoeden beschikbaar moeten komen aan de maatschappij. Belangrijk detail: het LSA wil dat het geld niet in de algemene middelen van de Rijksschatkist terechtkomt, maar in een Maatschappelijke Bank van waaruit maatschappelijke initiatief gestimuleerd kan worden.
Er zijn veel maatschappelijke initiatieven die steden en dorpen sterker en mooier maken. Actieve bewoners die in coöperaties, BewonersBedrijven, verenigingen of stichtingen problemen als eenzaamheid, armoede, onveiligheid en gebrek aan zorg en ondersteuning aanpakken. De initiatieven missen vaak de financiën om succesvol door te groeien en duurzaam te zijn. Subsidies van overheden (wanneer initiatiefnemers die al als wenselijk zien) zijn tijdelijk en kunnen vaak niet worden gebruikt voor investeringen. Vermogensfondsen stellen vaak strikte voorwaarden. Financiering van banken sluit niet aan bij de realiteit van maatschappelijk initiatief.
Geen instituut maar een instrument
Dat was en is de reden voor de landelijke vereniging van bewonersgroepen om te pleiten voor een kredietfonds voor maatschappelijke initiatieven, gevuld met slapende tegoeden. Het LSA noemt dit de ‘maatschappelijke bank’. Maar het ziet geen echte bank voor zich, geen ingewikkelde organisatie. Geen instituut, maar een instrument voor geld en investering op de maatstaven van maatschappelijke rendement.
Er zijn veel voordelen aan zo’n ‘maatschappelijke bank’ die zowel geld kan uitlenen als weggeven. De ervaring leert dat een combinatie van leningen en geefgeld maatschappelijk initiatief ondersteunt bij een duurzame bedrijfsvoering. En doordat de leningen worden terugbetaald komt het geld opnieuw beschikbaar en kunnen er nieuwe investeringen gedaan worden. Een maatschappelijke bank moet rekening houden met 15-25% verlies van fondsen (inclusief kosten). Dit is gebaseerd op internationale ervaringen (Big Society Capital). Hiermee kan iedere euro die beschikbaar wordt gesteld al gauw 4-6 maal besteed worden. Omdat het mogelijk om tientallen miljoenen euro’s gaat, kan dit een enorme impact hebben.
Boost
Door de maatschappelijke initiatieven makkelijker toegang te geven tot financiën, zou het Rijk deze krachtige beweging een enorme boost kunnen geven. Wanneer de rijksoverheid een eerste stap zet zullen ook de fondsen en andere geldverstrekkers eerder aanhaken.
Lees de brief die het LSA hierover schreef aan de kabinetsinformateur.
Verder lezen?
Kamerbrief over uitkomst verkenning maatschappelijk bank
Kamerbrief over uitkomst werksessies van verkenning maatschappelijke bank
Reactie LSA op RFV-advies in Binnenlandsbestuur
Over slapende tegoeden in België
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Inspiratiegids Right to Challenge (voor gemeenten)
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een inspiratiegids Right to Challenge (RtC) voor gemeenten laten schrijven. De ambitie is om meer gemeenten aan de slag te laten ...
Lees meer>
Inspiratiegids Right to Challenge (voor bewoners)
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een inspiratiegids Right to Challenge (RtC) voor bewoners laten schrijven. De ambitie is om meer gemeenten aan de slag te laten ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam - oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Nieuwegein
In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...
Lees meer >
- Tilburg
In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...
Lees meer >
- Breda
ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...
Lees meer >