Breda gaat voor buurtrechten

 • “Een feestje voor de bevolking”, noemt Caspar Rutten van het CDA het dat het initiatiefvoorstel Buurtrechten is aangenomen in de gemeente Breda. CDA, SP, D66 en GroenLinks brachten het voorstel om inwoners meer rechten te geven samen in. LSA is enthousiast over deze stap van Breda, en nodigt alle gemeenten uit om van hen en andere pionierende gemeenten te leren! 

  Bewoners in Breda krijgen meer buurtrechten en kunnen daarmee meer invloed uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Een buurthuis overnemen in zelfbeheer, groenvoorziening (betaald!) overnemen, braakliggende grond exploiteren: er is veel mogelijk. Het is de bedoeling dat de buurtrechten voor de verkiezingen van 2018 worden ingevoerd.

  Successen en valkuilen

  Het landelijk netwerk voor actieve bewonersgroepen LSA is de aanjager achter Buurtrechten en neemt nu ook het voortouw om gemeenten op dit gebied van elkaar te laten leren. Op 24 juni komen deskundigen, bewoners, raadsleden en ambtenaren samen op de bijeenkomst ‘Buurtrechten: Hoe scoort jouw gemeente?‘ om meer te leren over buurtrechten. Wat is er mogelijk? Hoe implementeren we buurtrechten? Wat zijn de successen en de valkuilen? En wat gebeurt er in andere gemeenten op dit gebied?

  Hoe scoort jouw gemeente?

  Ook Breda zal natuurlijk aanwezig zijn op deze bijeenkomst waar niet alleen geleerd en genetwerkt wordt, maar waar ook duidelijk zal worden hoe alle gemeenten scoren op het gebied van buurtrechten. Op een online kaart is te zien in welke gemeente wat doet met buurtrechten.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >