Participatie en de Omgevingswet

 • De Omgevingswet vraagt om de actieve betrokkenheid van uiteenlopende stakeholders. Het moment van invoering nadert en lokale overheden zetten steeds meer stappen. De uitnodiging in de wet aan de overige stakeholders, zoals burgers/bewoners, vertaalt zich nog niet in een gelijkwaardig gesprek. De kloof tussen systeem- en leefwereld blijkt groot te zijn. Voor het ROmagazine, een onafhankelijke vakblad op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieu, schreven we mee aan een drieluik.  In dit drieluik laten Wim Tijssen, Ger Pepels en Thijs van Mierlo zien dat overheidsambtenaren in ieder geval niet moeten denken in tegengestelde systemen en belangen.

  Wim Tijssen, adviseur Omgevingswet bij de Gemeente Tilburg schreef over de perspectiefwisseling die de Omgevingswet vraagt en doet een pleidooi om blijvend op innovaties in te spelen. Vanuit een participatietraject in het Brabantse Molenschot beschrijft docent aan Breda University of Applied Sciences, Ger Pepels, de onverwachte openingen die de Omgevingswet biedt.

  Een omarming onder voorwaarden

  LSA deelde de eerste inzichten uit een reeks bijeenkomsten waarin we met actieve bewoners in gesprek gingen over de Omgevingswet. De Omgevingswet staat bol van de veelbelovende ontwikkelingen, zoals maatschappelijke doelen voorop en meer kwaliteit door participatie. Maar de wijze waarop die participatie wordt ingevuld, is nogal bescheiden en er gaat geen dwingende werking van uit. Sterker: het risico is aanwezig dat de burger er helemaal niet tussenkomt in het samenspel tussen overheid en markt. Daarom hebben we onze bijdrage de titel ‘een omarming onder voorwaarden’ gegeven. Welke voorwaarden? Je kunt het drieluik downloaden: ROmagazine 12-2018 LR 16-23.

   

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >